Piyasaları sarsan 3 banka

0
31

Avrupa bankacılık sistemine ilişkin endişeler piyasaları adeta kavuruyor. 

Arka arkaya bilanço açıklayan Avrupa bankalarının karları yatırımcıları tatmin etmezken Avrupa bankacılık sistemindeki zayıflık kriz korkularını beraberinde getiriyor. 

Bugünlerde küresel piyasaların gözü 3 Avrupa bankasında: Deutsche Bank, Credit Suisse ile Societe Generale. 

1. CREDIT SUISSE
İsviçre’nin ikinci büyük bankası Credit Suisse’in 7 yılın en büyük çeyreklik zararını açıklamasının ardından hisseleri geçen hafta 24 yılın en düşük seviyesini test etti.  Şirketin zarar etmesinde, milyarlarca dolarlık değer düşüklüğü, sürmekte olan davalar için karşılıklar ve şirketin ana birimi olan trading departmanının yazdığı zararlar etkili oldu. Banka yeniden yapılanma planları kapsamında 4000 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. 

Şirket CEO’su Tidjane Thiam “Şu an banka olmak için iyi bir zaman değil. Bu nedenle şu anki zorlayıcı ortamı, gerçekleştirmeye çalıştığım dönüşümü hızlandırmak için kullanıyorum” açıklamasında bulundu. Thiam, ayrıca priminden kesinti yapılmasını önerdi.

2. DEUTSCHE BANK
Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank dördüncü çeyrekte net 2,1 milyar euro zarar etti. Deutsche Bank, yeniden yapılanma maliyetleri, yatırım bankacılığı bölümünün zayıf performansı ve ödenen cezaların zararda etkili olduğunu bildirdi. 

Deutsche Bank, pazartesi günü yaptığı açıklamada 2016 ve 2017’de en riskli tahvillerinin kupon ödemelerini yapmak için gerekenden daha fazla parası olduğunu kaydetti. Böylece Deutsche Bank, dört sene sonra ilk kez yatırımcıları ve çalışanları borçlarını ödemeye yetecek kadar parası olduğuna ikna etmek zorunda kalan en büyük banka oldu. 

Durumun beklenenden daha kötü olduğu yönündeki algıların sert satış getirmesi üzerine Deutsche Bank’ın yatırımcıların endişelerini gidermek için milyarlarca euro tutarında tahvilini geri satın almayı değerlendirdiği bildirildi.

3. SOCIETE GENERALE
Fransa’nın en büyük ikinci bankası Societe Generale’in dördüncü çeyrek kârı beklentilerin altında kaldı. Açıklamada net gelirin 549 milyon eurodan 656 milyon euroya yükseldiği ve 944 milyon euro hedefinin altında kaldığı belirtildi.

Societe Generale’in küresel bankacılık ve yatırımcı hizmet birimlerinin kârı yüzde 35’lik düşüşle 275 milyon euroya geriledi. Küresel piyasalardaki geliri ise yüzde 8,5 azalarak 1,28 milyar euro oldu.