Piyasalar kritik FED toplantısına odaklandı

0
42

ABD Merkez Bankası’nın (FED) faizleri artıracağı beklentisiyle yükseliş eğilimindeki dolar, içeride seçim sonrasına yönelik siyasi belirsizlik ve Merkez Bankası’nın faiz artırımı konusunda bir adım atmaması nedeniyle her gün rekorunu tazeliyor. Analistlere göre, doların yönünü aşağı çevirebilmesi için FED’in faiz artırımlarını öteleyeceğine yönelik bir sinyal gelmesi veya Merkez Bankası’nın faiz artırması gerekiyor.

Önümüzdeki haftaya küresel piyasalarda 28-29 Nisan’da FED’in faiz toplantısı var. Bu toplantıda yeni bir karar çıkması beklenmiyor. Ancak, FED’in faiz konusunda yapacağı açıklamalar piyasaya yön verecek.
 
‘Merkez Bankası somut önlem almalı’ 
“Türk lirasının dolar karşısındaki değer kaybı Merkez Bankası’nın herhangi bir somut önlem almaması halinde sürecek gibi görünüyor” diyen T-Bank Başekonomisti Veyis Fertekliğil şu değerlendirmede bulundu:
“Çünkü euro/dolar’daki yükselme ve gelişmekte olan piyasalara yönelik risk iştahı artışından bile Türk lirasının faydalanamadığını görmekteyiz. Euro/dolar’daki seyir 1.08’lerde kaldığı takdirde dolar/TL paritesinin 2.70-2.75 aralığındaki hareketi devam edebilir.”
 
Seçim belirsizliği de tedirginlik yaratıyor 
Fertekligil, önümüzdeki hafta FED toplantısından sonra çıkacak yorumlara bağlı olarak küresel piyasalarda dolarda bir güçlenme olması halinde dolar/TL’nin 2.75 eşiğini aşabileceğine dikkat çekti. Fertekligil,”Bu takdirde normal koşullarda faizleri artırması ya da bu yönde bir sinyal vermesi gereken Merkez Bankası’nın ne yapacağı ise belirsizliğini korumakta. Gösterge faizde ise yüzde 10’un üzerindeki eğilimin haftaya da süreceğini tahmin ediyoruz” dedi.

Tacirler Yatırım analistlerinin yaptığı değerlendirmeye göre, seçim sürecinin yaklaşıyor olmasının yanı sıra doların geri çekilmesini sağlayan kalıcı bir dinamiğin olmaması yatırımcıları tedirgin ediyor. Bu nedenle dolar yükseliş eğiliminde.