Piyasalar için kritik dönemeç

0
30

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hükümeti kurma görevini Binali Yıldırım’a vermesinin ardından gözler yarın açıklanacak yeni kabine ve yarın yapılacak Merkez Bankası Para Kurulu toplantısına çevrildi.

İş Yatırım’ın değerlendirmesine göre, genel kanı AK Parti MKYK’sında yapılan çok sayıda değişikliğin yansıması olarak kabine de değişikliklerin gündeme geleceği, ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevinde de değişim olabileceği yönünde. 

Bu görev için Nurettin Canikli, Berat Albayrak ve Cevdet Yılmaz konuşulan isimler arasında. Beklentilerin aksine ekonomi yönetiminde değişiklik olmaması piyasalarda kısa vadeli bir rahatlamaya sebep olabilir. Yeni Başbakan’ın yaptığı konuşmada başkanlık sistemine geçişin yeni hükümetin temel önceliklerinden olacağı anlaşılıyor. İlk aşamada Haziran ayında partili Cumhurbaşkanlığı için mini bir anayasa değişiklik paketinin gündeme gelmesi bekleniyor. 
 
Yarın yapılacak Merkez Bankası Para Kurulu ile ilgili beklentilere bakıldığında, Reuters’ın 18 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankette 11 katılımcı koridorun üst bandında 50 baz puan, dört katılımcı 25 baz puan indirim beklerken, üç katılımcı değişiklik öngörmüyor. Ankete katılan kurumların tamamı politika faizi ve 
koridorun alt bandının sabit tutulmasını bekliyor.

EN KÖTÜ PERFORMANS TÜRKİYE’DE
TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, bugün paylaştığı notta, Cuma günü Türk hisse senetleri dolar bazında yüzde 1.9 satılarak Gelişmekte olan ülke (GOÜ) hisse senetlerinden (+%0.4) negatif ayrışmaya devam ettiğini bildirdi. Mayıs ayında en kötü hisse senedi performanslarında Türkiye yüzde 16.6’lık düşüşle ilk sırada yer aldı.