Piyasalar için büyük tahvil katliamı uyarısı

0
17

Deutsche Bank’tan Torsten Sløk’a göre, yatırımcılar 1994 yılında tahvil piyasasında yaşanan kaosun tekrarına hazırlanıyor olabilir.

1994 yılı Ocak ve Eylül arası dönemde 30 yıllık tahvil faizi 200 baz puan civarı yükselişle yatırımcıların 1 trilyon dolar kaybetmesine yol açmıştı. Fortune Dergisi, o dönemde yaşananları “Büyük tahvil katliamı” olarak duyurmuştu.

Yaşanan durumun ana katalizörü olarak görülen ABD Merkez Bankası (FED) faizleri beklenenden daha hızlı yüzde 2,25 oranında artırmıştı.

Çarşamba günü açıklanan FED tutanaklarında, istihdam piyasası ve enflasyon verisinin izin vermesi durumunda Haziran ayında FED’in faizleri artırabileceğine yer verildi. 

Deutsche Bank Başekonomisti Sløk, Perşembe günü yayımladığı notta, piyasanın FED’i görmezden gelmeye devam ettiği sürece (Ekonominin tam istihdama ulaşması ve bu nedenle maaş ve enflasyonda geniş tabanlı yukarı yönlü trende yaklaşılması gerçeğini de içeren) tahvil piyasasında 1994 yılındakine benzer hareket görme riskinin artacağına dikkat çekti.