Piyasalar Fed yetkililerinin açıklamalarına odaklandı

0
23

Küresel piyasalar, yeni haftada ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin yapacağı açıklamalara odaklandı.

ABD’de geçen hafta Fed’in beklentiler doğrultusunda politika faizini 25 baz puan artırmasının ardından yıl sonuna kadar başlayabileceği ifade edilen bilanço küçültme ve faiz artırım sürecine ilişkin haber ve açıklamalar, yatırımcıların odak noktasında olacak. Bugün New York Fed Başkanı William Dudley’in yapacağı konuşma ve hafta boyunca devam edecek Fed yetkililerinin açıklamalarının, veri takviminin zayıf olduğu hafta boyunca piyasalarda dalgalanmalara neden olabileceği belirtiliyor. 

Analistler, Brexit müzakerelerinin bugün başlayacağını hatırlatarak, bu hafta Fed üyelerinin konuşmalarının yanı sıra AB ve İngiltere yetkililerinden gelecek açıklamaların da takip edileceğini bildirdi.

ABD’de geçen hafta başta enflasyon olmak üzere açıklanan verilerin beklentilerin altında kalmasına karşın New York borsasında dalgalı bir seyir izlendi. Haftalık bazda Dow Jones endeksi yüzde 0,53 değer kazanarak 21.384 puan ile tarihinin en yüksek haftalık kapanışını yaptı. S&P 500 endeksi yüzde 0,06 yükselirken, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,90 değer kaybetti. 

Avro Bölgesi’nde, cuma günü açıklanan enflasyon verisinin beklentiler paralelinde yıllık yüzde 1,4 artış kaydetmesinin ardından Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,48, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,60 ve Fransa’da CAC 40 endeksi de yüzde 0,89 yükseliş kaydetti. 

Bugün Japonya’da açıklanan ithalat verisinin beklentilerin oldukça üzerinde artış kaydetmesi sonrası, kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,58, Çin’de Şanghay bileşik endeksi de yüzde 0,50 değer kazandı.

Yurt içinde, geçen hafta 100.000 puanı gören BIST 100 endeksi, bu seviyede etkisini artıran kar satışları ile haftanın son iki işlem gününde düşüşe geçerek haftalık bazda yüzde 0,76 değer kaybetti ve 98.193 puandan kapandı.

Analistler, yeni haftada veri gündeminin zayıf olduğunu belirterek, jeopolitik gelişmeler, Brexit müzakereleri ve Fed üyelerinin açıklamalarının yatırımcıların odak noktasında olacağını kaydetti. 

Dolar/TL’nin, geçen hafta yurt içinde açıklanan yüzde 5’lik büyüme verisi ve küresel piyasalarda artan risk iştahı ile 3,50’nin altına gerilediğini belirten analistler, hafta boyunca döviz kurlarının seyrinin de takip edileceğini bildirdi.