Piyasalar Fed tutanakları sonrası karışık seyrediyor

0
28

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanakları sonrasında karışık bir seyir izlerken, bugün Avrupa’da açıklanacak veriler ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantı tutanakları takip edilecek.

Fed’in dün açıklanan son toplantısına ait tutanaklar, Fed yetkililerinin enflasyon endişelerine rağmen yakında yeniden faiz artırılması konusunda uzlaştığını gösterdi. Fed yetkililerinin zayıf enflasyon konusunda farklı görüşlere sahip olduğunu ortaya koyan tutanaklarda, “Çoğu FOMC üyesi, enflasyonun destekleyici para politikasının sürmesiyle orta vadede yüzde 2 civarında dengeleneceğini öngörmeye devam etti. Buna karşın, birçok üye iş gücü piyasasındaki sıkılaşmaya rağmen düşük kalmaya devam eden enflasyon verilerinin sadece geçici faktörlerden değil, daha kalıcı gelişmelerden kaynaklanmasının mümkün olduğunu gözlemledi. Bu üyelerden birkaçı, uzun vadeli enflasyon beklentilerindeki düşüşün, enflasyonun Fed’in yüzde 2 hedefine dönmesini zorlaştırabileceği endişesini dile getirdi.” ifadelerine yer verildi. 

Analistler, tutanaktaki ifadelerin neredeyse kesin gözüyle bakılan aralık ayında 1 ve 2018’de 3 faiz artışı beklentilerini değiştirmediğini belirterek, buna karşın Fed üyelerinin “enflasyon endişelerinin” doların diğer para birimleri ve emtialar karşısında değer kaybetmesine neden olduğunu kaydetti. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,27 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,08 değer kaybederken, Nasdaq endeksi ise teknoloji firmalarından Apple’ın hisselerinin yüzde 1 ve e-ticaret devi Amazon’un hisselerinin yüzde 1,4 yükselmesinin desteği ile yüzde 0,07 değer kazandı. Bugün Şükran Günü tatili nedeniyle piyasaların kapalı olacağını anımsatan analistler, yarın da yarım gün işlem gerçekleştirileceğini söyledi. 

Avrupa tarafında, siyasi belirsizliklerin devam etmesine karşın doların değer kaybının avroyu desteklemesi pay piyasalarını da negatif etkiledi. Dün Almanya’da DAX endeksi yüzde 1,16, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,25 değer kaybederken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,10 yükseliş kaydetti. Yayımlanan Fed tutanaklarının ardından yükselişe geçen avro/dolar paritesi, dün yüzde 0,7 artışla 1,1819’dan günü tamamlaması sonrası bugün Asya piyasalarında 1,1830 seviyesinde dengelendi. 

Bugün Japonya borsasında resmi tatil nedeniyle işlem yapılmazken, dolardaki değer kaybının pay piyasalarını negatif etkilemesi ile Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1 geriledi.

Yurt içinde, dün gün içinde 3,9830 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkan dolar kuruna karşın BIST 100 endeksinin yükseliş eğilimini sürdürmesi dikkati çekti. Endeks, günü yüzde 0,66 artışla 105.964 puandan tamamladı. Dün rekor seviyeden düşüşe geçen ve günü yüzde 0,91 azalışla 3,9214’den tamamlayan dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 3,93’ün hemen üzerinde dengelendi. 

Bugün Almanya ve İngiltere’de büyüme ile Avrupa genelinde açıklanacak imalat sanayi PMI verilerinin takip edileceğini belirten analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinin 106.400 ve 108.000 seviyelerinin direnç, 103.000 seviyesinin destek konumuna geldiğini dile getirdi. 

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.00 Türkiye, ekim ayı konut satışları
10.00 Almanya, 3. çeyrek GSYH
11.30 Almanya, kasım ayı imalat ve hizmet sektörü PMI
12.00 Avro Bölgesi, kasım ayı imalat ve hizmet sektörü PMI
12.30 İngiltere, 3. çeyrek GSYH
15.30 Avro Bölgesi, ECB toplantı tutanakları