Piyasalar ABD tarımdışı istihdam verisini bekliyor

0
24

ABD’de bugün açıklanacak istihdam verileri piyasalar tarafından merakla bekleniyor.
    
Analistlerin tarım dışı istihdam için tahminleri 220 bin artışolacağı şeklinde oluştu. İstihdamda bir önceki ay 215 bin artış olmuştu.Piyasalarda işsizlik oranı için beklenti ise yüzde 5,3 olan rakamınyüzde 5,2’ye ineceği şekillendi. 

Tarım dışı istihdam verisi, Fed’in ilk faiz artırımını bu ay yapıp yapmayacağı konusunda en belirleyici verilerden biri olacak. İstihdamdan gelecek rakamın 2006 yılından bu yana değişmeyen faiz oranlarında bir artışı karşılayabilecek kadar güçlü olup olmayacağı piyasalar tarafından takip edilecek.

Analistler son dönemde Fed’in bu ay faiz artırımına gideceği yönünde tahminlerini düşürdüler. Daha önce yüzde 60’lara kadar çıkan artış ihtimali oranının son dönemde yüzde 30’lara kadar düştüğü belirtiliyor.

ABD Merkez Bankası’nın faiz kararı 17 Eylül’de açıklanacak. Bu toplantıda artırım kararı çıkmaması durumunda 28 Ekim ve 16 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek toplantılar beklenecek.

ADP ve Macroeconomic Advisers tarafından Çarşamba günü açıklanan özel sektör istihdamı piyasa beklentilerinin altında kalmıştı. Piyasalar 200 bin artış olacağı yönünde görüş belirtirken, rakam 190 bin artış şeklinde oluşmuştu.