Petrol Ofisi davası başladı

0
78

Petrol Ofisi’nde (POAŞ) örgütlü şekilde akaryakıt kaçakçılığı yapıldığı iddiasına ilişkin aralarında iş adamı Aydın Doğan ile Ersin Özince’nin de bulunduğu 47 tutuksuz sanığın yargılanmasına başlandı.

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, Doğan ve Özince’nin de aralarında bulunduğu bazı sanıklar ve avukatları katıldı.

Duruşmada kimlik tespiti yapılmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Adem Meral’in hazırladığı 85 sayfalık iddianame özetlenerek okundu.

Duruşmada sanık avukatlarının talepleri alınıyor.

SUÇLAMALAR
Sabah’ın haberine göre, Doğan Grubu’nun eksik ithalat vergisi ödemek için merkezi Bahamalar’da olan ancak İngiltere’de faaliyet gösteren Point isimli bir şirket kurduğu belirtilerek, 64 sevkıyatta 6.3 milyon dolarlık vergi kaybı yaşandığı dile getiriliyor.

Rusya ve Ukrayna’dan yola çıkan akaryakıt gemisi denizdeyken, içindeki mamule ilişkin evrakların değiştirildiği, petrolün İngiltere’den alınıyormuş gibi evrak düzenlendiğine dikkat çekiliyor. Bu işlemleri Aydın Doğan ve Ersin Özince’nin bilmemesinin hayatın olağan akışına aykırı olduğu ifade ediliyor.

İddianamede, aralarında işadamı Aydın Doğan, Ersin Özince, Hanzade Doğan Boyner, İmre Barmanbek’in de bulunduğu 47 şüpheli hakkında “kaçakçılıkla mücadele kanununa muhalefet”, “resmi belgede sahtecilik”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve üye olma” suçlarından hapis cezaları isteniyor.

Doğan ve Özince’nin 8.5 yıldan 24.5 yıla kadar ayrı ayrı hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor. Diğer 45 şüpheli hakkında da çeşitli oranlarda hapis cezaları isteniyor.

İŞ BANKASI’NDAN AÇIKLAMA
İş Bankası konuyla ilgili iddianamenin kabulünün ardından açıklama yayınlamıştı. Açıklama şöyle;

“POAŞ’ın iddia konusu işlemleri incelendiğinde 

-İthalat işlemlerinin şirketin istihdam ettiği, konusunda uzman kişiler, müşavirler ve şirketler tarafından ilgili mevzuat çerçevesinde yürütüldüğü,
-İddia konusu olan ithalat işlemlerinin gümrük vergisine tabi olmadığı, bu nedenle gümrük vergileri açısından herhangi bir vergi kaybı oluşmasının mümkün olmadığı, bu çerçevede vergi kaçırma kastından söz edilemeyeceği,
-POAŞ’ın tamamına sahip olduğu iştiraki ile yaptığı işlemlerde haksız kazançtan bahsedilemeyeceği,
-Türk Ticaret Kanunu ve ilgili mevzuata göre oluşan Yönetim Kurulunun yasal bir organ olarak yasalarda belirtilen esaslara uygun olarak faaliyetlerini yürüttüğü  yasalara uygun şekilde yürütülen Yönetim Kurulu faaliyetlerinin örgüt faaliyeti olarak tanımlanmasının mümkün olmadığı,

görülecektir. Bu nedenle, Bankamız Yönetim Kurulu Başkanı ve yöneticilerine yönelik iddiaların hukuki bir zemine dayanmadığının yargılama sürecinde de görüleceğine ilişkin inancımızın tam olduğunu, Bankamız, Bankamız Yönetim Kurulu Başkanı ve yöneticilerimizin yasal haklarının korunması için gerekli hukuki tedbirlere başvurulacağını kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız” 

DOĞAN GRUBU’NDAN AÇIKLAMA
İddianamenin kabulünün ardından Hürriyet’te 
“UYDURMA VE SAÇMA SUÇLAMALARLA YARGISIZ İNFAZ” başlığı ile açıklama yayınlayan Doğan Grubu iddialara şöyle yanıt vermişti;

“HEPSİ ASILSIZ… HEPSİ İFTİRA…

İFTİRA BİR:

EKSİK İTHALAT VERGİSİ ÖDEMEK…

Sıfır vergi uygulanıyor

Akaryakıt ürünleri ithalinde, devlet sıfır gümrük vergisi uygulamaktadır. Bu nedenle POAŞ’ın ithal ettiği akaryakıt ürünlerinde vergi kaçakçılığı yaptığını iddia etmek, saçmalığın daniskasıdır.

İFTİRA İKİ:

HAKSIZ KAZANÇ ELDE ETMEK…

Haksız tek bir kuruş bile yoktur.

Halka açık bir şirket olan POAŞ, düzenli olarak kamu kurumlarının denetimlerinden geçmiştir. Tüm işlemlerinde ve ithalatında yasalara aykırı hiçbir yön yoktur. Haksız tek bir kuruş bile elde edilmemiştir.

İFTİRA ÜÇ:

VERGİ MUAFİYETİNDEN YARARLANARAK VERGİ KAÇIRMAK…

Sıfır olan vergi kaçırılamaz

Zaten sıfır olan bir verginin neresi değiştirilebilir ki? Zaten sıfır olan bir verginin neresi kaçırılabilir ki? Uzun açıklamalara hiç gerek yok. Bu iddia da saçmadır, hatta gülünçtür.

İFTİRA DÖRT:

AKARYAKIT GEMİLERİNİN EVRAKLARINDA OYNAMA YAPMAK…

Hayal ürünü bir iddia

POAŞ, hiçbir evrakta tahrifat yapmamıştır. Bu iddiayı destekleyecek tek bir somut delil bile ortaya konamaz. Vergisi sıfır olan bir olayda evrakta tahrifat yapıldığı iddiasını anlamak imkansızdır. Bu tamamen gerçek dışı, tamamen hayali bir iddiadır.

İFTİRA BEŞ:

ÇIKAR AMAÇLI ÖRGÜT KURMAK…

Çok çirkin bir iftira

Aydın Doğan hakkında ortaya atılan bu iddia çok çirkin, çok yakışıksız ve çok ayıp bir iddiadır. Bu iddiaya verilecek cevap yoktur. Bu çirkin ve yakışıksız iddiayı ortaya 

atanlar, ancak Allah’a havale edilirler.

İFTİRA ALTI:

‘DOĞAN VE ÖZİNCE ÖRGÜT ÜYESİDİR’ İDDİASI

İnsafsız bir saldırı

Yaklaşık 60 yıldır ülkemiz ekonomisine hizmet veren… Dürüst, yasalara saygılı ve onurlu bir işadamı olan… On binlerce kişiye iş sağlayan… Türkiye’nin sayılı şirketlerinin kurucusu ve onursal başkanı olan… Aydın Doğan’a “örgüt üyesi” demek, insafsız bir saldırıdan başka bir şey değildir. Aydın Doğan yasalara uygun iş yapar, örgüt kurmaz. Kaldı ki Aydın Doğan ve Ersin Özince’nin POAŞ’ta doğrudan ortak olmamaları gerçeği, bu iftiranın ne denli savruk ve özensiz bir şekilde ortaya atıldığının kanıtından başka bir şey değildir.

İFTİRA YEDİ:

DEVLETE 6.3 MİLYON ZARAR VERMEK…

Devlete zarar verilmemiştir

Devlete 6.3 milyon dolar zarar verme iddiası, eksik KDV ödendiği iddiasına dayandırılmaktadır. Bu iddia da tam bir zırvadır. KDV tanımı gereği, son kullanıcı tarafından ödenen bir vergidir. POAŞ’ın ödediği nihai KDV’de de bayilerine gerçekleştirdiği KDV esas alınarak hesaplanır. POAŞ’ta yapılan tüm ithalat işlemleri sebebiyle gümrük vergisi ve KDV açısından herhangi bir kayıp veya eksik ödeme söz konusu değildir.”