Pershing 5X deneyimi

0
68

İTALYA’NIN ADRİYATİK DENİZİ kıyısındaki sevimli kasabalarından Mondolfo, 1985’ten beri yatçılık endüstrisinin önemli oyuncularından olan Pershing’in tersanesine evsahipliği yapıyor. 53 bin metrekarelik bir alana yayılan tersanenin girişinde küçük bir Pershing yat maketi gözünüze çarpıyor.

Üretim alanına geçince sekiz-dokuz adet farklı büyükte devasa yat karşınıza çıkıyor. Tersaneyi gezerken, koridor boyunca sağlı sollu modellerin sıralandığını görüyorsunuz. Farklı modeller arasında ilk sırada şirketin denizlerdeki en yeni oyuncusu Pershing 5X ile karşılaşıyorsunuz. İçeride hummalı bir çalışma var. Kimi misafir odasındaki aynanın monta jını, kimi ise motorun başında kontrolleri yapıyor.

Her modelin başında bir pano var. Pano hafta sonları hariç dört haftaya ayrılmış. Her bir günün altında marangoz, döşeme, elektrik, hidrolik gibi işler için amaçlarına göre farklı renkte kartlar bulunuyor. Bu sayede üretim süreci sistematik bir şekilde ilerliyor.

Pershing yat serisinin en yeni üyesi olan Pershing 5X, ilk kez Cannes Yat Festivali’nde hız tutkunları ile buluştu. Yeni model 57.

Fort Lauderdale Uluslararası Tekne Fuarı’ndan başlayarak, en önemli sonbahar yat programlarında da yerini almaya hazırlanıyor. Pershing 5X, 16,5 metre uzunluğunda ve 4,5 metre genişliğinde. Markanın imzası haline gelen ve kokpiti koruyan yan kanatlar Pershing 5X’te de mevcut.

Teknenin iki yanında bulunan eliptik formdaki toplam dört pencere, yansıtılmak istenen “savaş uçağı” tasarımını tamamlıyor. Kokpitin iç ve dış alanını birbirinden ayıran özel bir açma-kapama sistemi mevcut. Bu sayede kokpit, dışarıda kalan alan ile isteğe göre ayrılıp birleştirilebiliyor. Pershing 5X’te sürüş keyfini maksimuma çıkarmak amacıyla kokpitin üst kısmındaki camlı bölüm elektrikli bir sistem sayesinde kaldırılabiliyor.

Pershing 5X’teki sportif çizgiler, gri tonlarındaki döşeme ve kumaşlar tasarımı karakterize eden ayrıntılar olarak dikkat çekiyor. Yeni modeldeki stilistik çözümler, Fulvio de Simoni ve Fer retti Group’un mühendislik bölümü tarafından tasarlandı. Vescom marka beyaz duvar kağıdı, uyku süitlerini süslemek için kullanılmış.

Ana kabindeki Cini & Nils’in dekoratif lambalarının yanı sıra Zimmer + Rhode ve Casamance’ın yatak örtüleri ve minderleri gövde dekorasyonunu tamamlıyor.

Banyoda duşun bulunduğu iki duvar dekoratif mozaiklerle donatılmış. Yemek masası katlanabilir şekilde dizayn edilmiş. Kanepelerden bazıları yatak haline getirilebiliyor. Tüm detaylar bir arada düşünüldüğünde Pershing 5X’in üretim sürecindeki titiz çalışmaya dair bir fikir edinebilirsiniz. Daha fazlası içinse Mondolfo’ya 20 dakika mesafede yer alan Fano’da basın mensupları için düzenlenen özel test sürüşü deneyimi yeterli oldu.

Mondolfo gibi  Adriyatik  kıyısında yer alan Fano Limanı ticari balıkçılık, turizm ve yatçılığın damgasını vurduğu bir yer. Limanda, test sürüşünden önce farklı birçok markanın yat ve yelkenlileri ile karşılaşıyorsunuz. Limanda kısa bir yürüyüşün ardından sürüş deneyimini gerçekleştireceğiniz yatın önüne geliyorsunuz. Artık rüzgarı saçınızda fazlasıyla hissedeceğiniz bir test sürüşüne başlayabilirsiniz. Pershing 5X’te, her ikisi de 725 HP’lik olan ikiz Volvo D11 IPS 950 motorlarıyla, azami 35 knot hıza ulaşılabiliyor. Manevra sırasında kokpitin iç kısmında bulunmak daha iyi olabilir. Motor sistemi, yat deniz üstünde sabit duruyorken bile sallantıyı minimize edecek şekilde tasarlanmış.

Sürüş sırasında kıç kısmında oluşan büyük dalgaları fotoğraflamak isterseniz makinenizi elinizde sıkı sıkı tutmanızda fayda var.

Pershing, yüksek performanslı, dinamik ve sportif coupe fiberglas yatların üretiminde önde gelen markalardan biri. Sektörde 32 yılı geride bırakan şirket,  bu zaman zarfında 5X dışında P82,  P74, P70, P62, P108, P82, P92, 140 Project gibi farklı birçok modelin de üretimini gerçekleştirdi. Şirket tarihine, modellerine ve kullanıcı görüşlerine yer verdiği 30’uncu yılı anısına bir kitap da çıkardı. Kitapta bir P70 sahibi olan Bill Zinger bu deneyimini şöyle anlatıyor: “Pershing 70’in piyasadaki en çekici tekne olduğuna inanıyorum. Evimin arkasında demirli duruyor. Her gün pencereden bakarım ve bunu yapmaktan usanmayacağıma da eminim. Bana göre Pershing’in en ilham verici öğesi, iç dekorasyondan elektronik ve mühendisliğe kadar teknenin her alanında görülebilen detaylara odaklanılması” diyor.

Pershing markasının doğduğu yıl olan 1985, aynı zamanda ilk defa internetin kullanılmaya başlandığı ve Amerikan yapımı “Geleceğe Dönüş” (Back to the Future) filminin vizyona girdiği yıl. Marka, 1998 yılından beri Ferretti Group bünyesinde bulunuyor. Ferretti Group, 8 ila 90 metre uzunluğundaki motor yatların tasarımı ve inşasında dünyanın önemli şirketlerinden. Grubun merkezi, Falterone Dağı’nın eteklerinde konumlanan İtalya’nın önemli tarım merkezi Forli’de. Yatlar, Ferretti Group bünyesindeki Ferretti Yachts, Riva, Pershing, Itama, Mochi Craft, CRN ve Custom Line markaları altında satılıyor. Ferretti Group’un İtalya’da altı üretim tesisi bulunuyor. Bunlar Forli, Sarnico, La Spezia, Cattolica, Mondolfo ve Ancona’da yer alıyor. Pershing yatlarının üretiminin yapıldığı Mondolfo’da aynı zamanda Itama ve Custom Line yatlarının da üretimi yapılıyor. 2014 yılında cirosunu 375,8 milyon euro olarak açıklayan şirketin bin 400’ü İtalya’da olmak üzere, bin 500’den fazla çalışanı bulunuyor.
 
AVRUPA’DAKİ ÖNDE GELEN ÇİNLİ YATIRIMCILARDAN
Ferretti Group, 2012 yılında Çinli Weichai tarafından satın alındı. Grubun çoğunluk hissedarı Weichai, 2014 yılındaki 20 milyar dolarlık cirosu ile ağır hizmet araçlarının üretiminde, motor ve bileşenleri ile makine ve sanayi ürünlerinde dünyadaki rekabetçi üretim gruplarından biri. Son üç yılda 2 milyar euro’yu aşan yatırım yapan Weichai, Avrupa’daki önde gelen Çinli yatırımcılar arasında. 2012’de Weichai’nin satın alımını takiben Ferretti Group, ürün yelpazesini yenilemek, markalarının değerini daha yüksek kârlılık ve geliştirme potansiyeli ile artırmak için 2015 yılında üç yıllık endüstriyel planını açıkladı. Buna göre Ferretti Group, seri markaları için araştırma ve geliştirmeye 50 milyon euro’ya varan yatırım planladı ve üç yıl içinde 24 yeni model için bir yol haritası çizdi. Bu 24 modelin dağılımı ise şu şekilde: Dokuz Riva modeli, altı Ferretti yat modeli, beş Pershing modeli ve özel hat modelleri. Ferretti Group, Avrupa’ya ek olarak başkan Tan Xuguang ve CEO Alberto Galassi’nin önderliğinde, bağlı kuruluşu olan Ferretti Group of America ile Yeni Dünya’da da varlığını sürdürüyor.