Patronların gönlündeki koalisyon

0
37

Seçim sonuçlarının ardından şimdi de koalisyon anketleri geliyor. İş dünyası ile yapılan koalisyon anketinden AK Parti – CHP hükümeti çıktı. İkinci seçenek ise AK Parti-MHP koalisyonu.
 
Dünya Gazetesi’nin haberine göre; “Yeni hükümet için ‘ideal’ formül hangisidir?” sorusunun yöneltildiği iş dünyası temsilcileri yüzde 43 ile AK Parti+CHP’yi ilk sıraya yerleştirdi. Bu koalisyon formülünü yüzde 24 ile AK Parti+MHP hükümeti takip etti. Ankete katılan her 4 işadamından biri idealindeki hükümet formülünün AK Parti+MHP olduğunu dile getirdi.
 
İŞ DÜNYASININ 3. FORMÜLÜ
 
İş dünyasının idealindeki 3. formül ise HDP’nin dışardan desteklediği CHP+MHP hükümeti. Bu şıkkı iş dünyasının sadece yüzde 9.9’u tercih etti. MHP’nin dışardan desteklediği AK Parti Hükümeti’ne ise iş dünyasının yüzde 7.4’ü ‘idealim’ dedi. Muhalefette kalan üç partinin kuracağı CHP+MHP+HDP hükümetine ‘ideal’ diyenler ise yüzde 6.6’yı oluşturdu.
 
AK Parti’yi HDP’nin dışardan desteklediği bir hükümete yüzde 1.7’lik bir oran ideal derken, aynı oranda işadamı ise MHP+HDP’nin desteklediği bir CHP azınlık hükümetinden bahsettiler. AK Parti’nin CHP tarafından dışardan desteklendiği bir hükümet idealini söyleyen işadamlarının oranı ise yüzde 0.8’de kaldı.
 
İŞ DÜNYASININ HİÇ İSTEMEDİĞİ FORMÜL
 
HDP’nin desteklediği bir AK Parti hükümetini olası görenler ise yüzde 1.7. CHP’nin azınlık hükümeti kuracağı ve MHP ile HDP’nin onu dışardan destekleyeceği bir hükümetin ‘olası’ olduğunu düşünenler ise sadece yüzde 0.7’yi oluşturuyor.
 
İŞ DÜNYASI ERKEN SEÇİM İSTEMİYOR
 
“Yeni hükümet kurma çalışmaları yerine en hızlı şekilde erken seçime gidilmeli mi?” sorusuna iş dünyasının yüzde 89.3’ü “Hayır” yanıtını veriyor. “Evet” diyenlerin oranı ise yüzde 10.7’de kalıyor. Ankete katılan her 10 işadamından sadece biri erken seçime sıcak bakıyor.
 
İŞTE ANKETTEN ORTAYA ÇIKAN TABLO
 
>Katılımcıların sadece yüzde 17.2’si AK Parti’siz bir hükümeti ‘olası’ görüyor.
 
>HDP’nin dışardan ‘destek’ olacağı bir hükümeti ‘olası’ görenlerin parti ayrımı yapılmaksızın toplam oranı yüzde 13.1.
 
>HDP’nin içinde olacağı bir hükümeti ‘olası’ olarak nitelendiren katılımcıların oranı ise yüzde 5.8.
 
>AK Parti’nin içinde olacağı ‘olası’ hükümet öngörülerini paylaşan katılımcıların oranı ise yüzde 78,6.
 
>MHP ile kurulacak ‘olası’ hükümet formülleri ise en çok işaret edilen ikinci seçeneği oluşturuyor. MHP’nin koalisyon üyesi olarak görenlerin toplamı yüzde 54,5.
 
>Her üç işadamından biri AK Parti’nin olası bir hükümeti CHP ile kuracağı görüşünü paylaşıyor.
 
>Hükümetin 45 gün içinde kurulamayacağına inananlar ile ‘hızlı bir şekilde erken seçime gidilmeli’ diyenlerin oranı yüzde 10.7 ile aynı.