​Patronların büyük korkusu

0
38

Dünyanın politik ve ekonomik gidişatı tüm ülkelerde patronların moralini bozmuş gözüküyor. 

PwC’nin 2015 yılının dördüncü çeyreğinde 83 kadar ülkede 1400 yöneticiyi kapsayan “Global CEO Anketi”ne göre, şirket yöneticilerinin dünya ekonomisine olan güveni 2015 ila 2016 yılları arasında 10 puanlık bir düşüş kaydetti. 
En son 2010 yılı öncesinde hem makroekonomik göstergeler hem de ciro bazında bu tür bir endişe ortamına tanık olunmuştu. Pricewaterhouse Coopers’ın araştırmasına katılan yöneticilerin yüzde 66’sı son üç yıldır şirketlerinin daha fazla riskle karşı karşıya kaldığını söyledi. Belli başlı kaygıları ise jeopolitik belirsizlikler ve kurlardaki oynaklıkla ilgili.

Araştırmanın bir diğer çarpıcı sonucu ise, 2008 – 2009 yılları arasındaki büyük mali krizin ardından ekonomik büyümenin can simidi olan gelişmekte olan ülkelerin bu kez benzer bir güçlü konumda olmamaları. PwC yetkililerine göre, şirket yöneticileri ABD, Çin, Almanya ve İngiltere gibi klasik ekonomik güçlerin dışında yeni bir büyüme platformu görmüyorlar. Gelişmekte olan ekonomiler arasında tek umut verici ülke ise, Hindistan. Nitekim ankete katılan Hindistan’daki şirket yöneticilerinin yüzde 64’ü umutlu olduğunu söyledi. Bu oran bir önceki yıl yüzde 62’ydi. 
Yöneticilerin dörtte üçünü kaygılandıran belli başlı sorunlar şunlar: Ulusal ekonomilerdeki aşırı yasal düzenleme (patronların yüzde 79’unu rahatsız eden bir durum), jeopolitik belirsizlikler (yüzde 74), kurlardaki oynaklık (yüzde 73) ve yetenekli kişi sayısının azlığı. Kalifiye çalışan bulma zorluğu özellikle Asya-Pasifik (yüzde 81 bundan şikayetçi) ve Afrika’da (yüzde 86) başlıca sorun olarak ortaya çıkarken, Batı Avrupa’da yüzde 59’a geriliyor.