‘Parasal genişleme başarısız olacak’

0
43

Saxo Bank Forex Strateji Müdürü John Hardy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uluslararası piyasalarda doların aşırı güçlenmesinin gelişen ülke para birimlerini baskı altında bıraktığını söyledi.

Dolardaki yükselişi kontrol altına almak için gelişmekte olan ekonomilerin faiz artırımına yöneldiğini hatırlatan Hardy, bu aksiyonun önce krediler ile ekonomiyi, sonrasında ise büyümeyi olumsuz etkilediğini savundu.

ABD ekonomisinde her şeyin mükemmel olmadığını vurgulayan Hardy, “Dolar bu seviyelerde seyrederken, Fed’in şu anda faizleri birdenbire çok yükseltmesi beklenmiyor. Biz Fed’in faiz oranlarını, aralık ayında 25 baz puan artırmasını bekliyoruz” dedi.

“Yuanın değer kaybetmemesi büyük bir soru işareti”
Varlık alımları için para basmanın piyasada balon yarattığını belirten Hardy, bunun sonucunda deflasyon oluştuğunu, dolayısıyla başlanılan noktaya geri dönüldüğünü savundu.

Küresel olarak merkez bankası güçlerine bağımlı hale gelindiğine dikkati çeken Hardy, şunları söyledi:

“Piyasalar artık kendi dengesini bir türlü bulamıyor. Parasal genişlemenin sonunda başarısız olacağını düşünüyorum. Çünkü bir ekonomiyi canlandırmak için varlık satın almak yetmez. Merkez Bankası başkanlarının böyle bir durumda daha zorlamaları ve para basmaları muhtemel. Ancak para basarken de bunun bir işe yaraması lazım. Helikopter parası (helicopter money), yani açık parasal finansman burada olabilir. Yani para basıp varlık satın almak yerine, basılan parayı insanlara vererek, ‘bunu harcayın’ demek gibi. Bu da enflasyona sebep olacak, tasarrufların değerini düşürecek ama bu sayede ekonomik aktivite canlanacak. Bence helikopter parası, parasal genişlemeden çok daha iyi bir çözüm. Ancak tabii ki dikkat etmeniz gerek, çünkü kontrolden çıkabilir.”

Dikkat edilmesi gereken konulardan birinin de Çin’de emlak piyasası olduğunu, konut balonunun inanılmaz şiştiğini ifade eden Hardy, “Yuanın hala değer kaybetmemesi benim için çok büyük bir soru işareti. Eğer Çin devalüasyon yapmaya karar verirse, tüm dünyada çok ciddi deflasyon baskısı olur” diye konuştu.

Helikopter parası
Helikopter parası, ekonomik canlanma amacıyla sağlanan parasal finansman için Eski Fed Başkanı Ben Bernanke’nin ortaya attığı politikalardan yola çıkılarak oluşturulmuş bir terim. Açık parasal finansman olarak da bilinen bu kavram, tüketimi teşvik etmeyi ve ekonomiyi canlandırmayı hedefliyor. Söz konusu terim ismini, ‘helikopterden para dağıtılması’ şeklinde nitelendirilmesinden alıyor.