Oyun kurucu atakta

0
133

DANONE TÜRKIYE SÜTLÜ ÜRÜNLER Genel Müdürü Emre Kaşıkçı, şirket olarak global inovasyon stratejisine göre pek çok alanda değişiklikleri hayata geçirdiklerini söylüyor. En büyük beklenti çocuk tüketici grubuna yönelik ürün yelpazesini büyütmek.
Kaşıkçı Fortune’un sorularını cevapladı.

Danone olarak Türkiye pazarında geliştirilen katma değerli ürün portföyünüz neler üzerine?
Danone, Türkiye’de 1998 yılından bu yana katma değerli sütlü ürünler pazarında öncü konumda bulunuyor. 1999 senesinde Danino’yu, 2000 senesinde ilk ambalajlı taze sütlü tatlı  markası Danette’yi, 2005 senesinde ilk probiyotik sütlü ürünler markası Activia’yı getirerek pazarda ilklerin markası olarak bilinmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Danone Türkiye olarak 2015 yılı itibariyle rotamızı sütlü atıştırmalıklar ve sağlıklı alternatiflere çevirerek odağımıza tamamen bu kategoriyi aldık ve şirketimizde güçlü bir dönüşüm başlattık. Global inovasyon stratejisine sadık kalarak sağlıklı beslenmenin önemli bir parçası olan ara öğünlerde tüketime uygun, sağlıklı ve lezzetli ürün yelpazesini genişletmeye odaklandık. Bu doğrultuda sağlıklı ve lezzetli sütlü ürünlerimizi atıştırmalık alışkanlığının vazgeçilmez bir parçası kılma amacıyla, tüm fonksiyonlarımızın odağını sütlü atıştırmalıklar ve sağlıklı alternatiflere çevirdik.

Sağlıklı beslenme konusundaki stratejilerinizden bahseder misiniz?
Danone markası, felsefe olarak bireylerin yaptıkları gıda ve içecek tercihleriyle aslında nasıl bir dünyada yaşamak istediklerini yansıttığına inanıyor. Biz de bu felsefeyi, Türkiye’de sütlü atıştırmalıklar pazarını oluşturarak yansıttık. Sütlü atıştırmalıkları, soğuk dolapta saklanan, bol taze sütten yapılan, meyve veya tahıl içeren atıştırmalıklar olarak tanımlayabiliriz. Sütlü atıştırmalık pazarını oluşturarak hem Türkiye’yi ara öğünler için alternatiflerle tanıştırdık hem de bu pazarda bir oyun kurucu rolü üstlendik. 2015 yılından bu yana yaklaşık 100 milyon TL yatırımla birçoğunu yenilediğimiz paketleme ve yeni üretim proseslerimizle 60’ın üzerinde yeni ürünü pazara sunduk.
Sağlıklı atıştırmalık ve ara öğün ürünlerimizi de geliştirmeye ve insanları piyasadaki yağ oranı, kalorisi yüksek atıştırmalıklar yerine sağlıklı alternatfilere yönlendirmeye devam edeceğiz.

Sütlü atıştırmalık, probiyotik ve tatlı ürünlerde hangi yenilikler gündemde?
Danone Türkiye Sütlü Ürünler olarak tüketicilerimize sağlıklı ve lezzetli ürünler sunarak, onların hayatlarına dokunmayı amaçlıyoruz. Ara öğünlerinde lezzetli ve bir o kadar da sağlıklı atıştırmalıklar tercih eden yetişkinler için içeriğinde kalsiyum, protein ve sindirimi düzenlemeye yardımcı olan
probiyotikler bulunan Türkiye’nin ilk probiyotik yoğurt markası Activia ürün grubumuz bulunuyor. Türkiye’de tüketicilerimizle 2005 yılında buluşan Activia çatısı altında sade ve meyveli, ara öğünlerde tüketime uygun pratik gevrekli yoğurtlarımız var.
Aynı zamanda pazarda bir ilk olan tuzlu kıtırlı probiyotik yoğurtlarımızın yanı sıra, geçtiğimiz aylarda chia, kinoa gibi son dönemde yükselen bir trende sahip mucize tohumların yer aldığı Activia ürünlerimizi tanıttık.
Sade, çilekli, orman meyveli ve muzlu çeşitleri ile raflarda yerini alan yumuşak içimli Danone Kefir yine Danone Türkiye Sütlü Atıştırmalıklar kategorisi altında bulunan bir ürün grubumuz.
2016 yılında lansmanını yaptığımız, tatlıya bakış açısında devrim yaratan Danissimo kategorisine “Limon Cheesecake” ve “Çikolatalı Gofret Topları” seçeneklerini ekledik. Yeni nesil tatlı olarak konumlandırdığımız Danissimo, tatlıseverlere yepyeni bir tatlı deneyimi sunuyor. Ara öğünlerde sağlıklı ve lezzetli bir atıştırmalık tercih eden yetişkinler için de sütlü atıştırmalık pazarında farklı ürünler sunuyoruz. Örnek vermek gerekirse; Milli Eğitim Bakanlığı kantin kriterlerine uygun olarak hiçbir koruyucu ve renklendirici içermeyen ve yine Türkiye’de bir ilk olan çocuklara özel çilekli kefirimiz ürün portföyümüze eklendi. “Danone Disney Çilekli Kefir”in Disney Mickey Mouse ve Çılgın Yarışçılar karakterlerini taşıyan tek içimlik minik şişeleri sayesinde, çocuklar artık kefiri severek içerken anneleri de mutlu olacak. Kefirin yanı sıra yine son dönemde yenilikçi paket formatı ile meyveli çocuk yoğurdu kategorisinde bir ilk olan Danone Hüpper ürünümüzü, yeni bir alternatif olarak miniklerin beğenisine sunduk. Hüpper, pratik ve kolay taşınabilir paketiyle okulda, evde ya da sokakta anında tüketime uygun.

Soğuk dolapta satılan ara öğün ve atıştırmalıklar pazarında hem pazarı büyütmeye hem de büyüme trendini gelecekte hangi detaylar üzerine kurguladınız?
Danone Türkiye Sütlü Ürünler 2017’yi; çocuk, probiyotikler ve tatlı ürün gruplarında gösterdiği perfo yıl 8,3 milyon eve Danone’nin sütlü atıştırmalık ürünleri giriyor. Yani Türkiye’de yaklaşık her 3 evden birine Danone ürünlerinin girdiğini söyleyebiliriz. Türkiye’de sütlü atıştırmalıklar, tatlılar ve probiyotikler pazarında yüzde 24 ile pazar lideri konumunda bulunuyoruz. Bu rakamlar bize iyi bir performans sergilediğimizi gösteriyor ancak dünya ortalamasıyla karşılaştırdığımızda, daha gidecek yolumuz olduğunu biliyoruz.rmans ile Danone’nin dünyada hacimde en hızlı büyüyen 2. ülkesi olarak kapattı. Türkiye’de her yıl 8,3 milyon eve Danone’nin sütlü atıştırmalık ürünleri giriyor. Yani Türkiye’de yaklaşık her 3 evden birine Danone ürünlerinin girdiğini söyleyebiliriz. Türkiye’de sütlü atıştırmalıklar, tatlılar ve probiyotikler pazarında yüzde 24 ile pazar lideri konumunda bulunuyoruz. Bu rakamlar bize iyi bir performans sergilediğimizi gösteriyor ancak dünya ortalamasıyla karşılaştırdığımızda, daha gidecek yolumuz olduğunu biliyoruz.

Sektörel anlamda Türkiye pazarını değerlendirir misiniz?
Türkiye’de atıştırmalık pazarı 13 milyar TL’lik bir büyüklüğe sahip. Sütlü atıştırmalıklar ise sadece 1,4 milyar TL. Bu pazarın büyümesi ise son yıllarda ciddi bir ivme kazandı. Son üç yılda sütlü atıştırmalık pazarının üç kat büyüdüğünü görüyoruz. Oysa bu oran bütün atıştırmalık pazarı için çok daha düşük seviyelerde. Hane penetrasyonundaki farklar da göz önüne alındığında, sütlü atıştırmalıkların ifade ettiği potansiyel çok net biçimde ortaya çıkıyor. Yakalanan bu büyümede, tüketicilerin sağlıklı beslenme talebinin artmasının da payı var. Atıştırmalık ürünleri genel olarak kalorisi yüksek olduğundan sağlıklı beslenme talebi olan tüketiciler bu ürünlerden uzaklaşıyor.
Bu noktada, sütlü ürünler tüketici tarafından daha sağlıklı görüldüğü için bu yöne doğru bir yönelme yaşanıyor. Dolayısıyla, pazara ilk çıktığı günden beri çocuk odaklı büyüyen sütlü atıştırmalıklar artık yetişkinler için de bir alternatif oluyor.

2018 ve sonrası yatırımlar neler?
Sütlü atıştırmalıklar pazarının çift haneli büyümesini 2018’de de sürdüreceğini öngörüyoruz. Danone Türkiye Sütlü Ürünler olarak ise 2018’de yine enflasyonun üzerinde büyümeyi hedefliyoruz. Lokomotif ürünlerimiz; probiyotiğin lideri Activia, yeni nesil tatlı Danissimo ve çocuk grubunda yakında raflarla buluşacak olan inovasyonlarımız. 2021 yılına kadar 150 milyon TL daha yatırım yaparak, sütlü atıştırmalık pazar payımızı iki katına çıkartmayı ve pazar liderliğini sürdürmeyi hedefliyoruz. Getireceğimiz inovasyonlarla ürünlerimizi atıştırmalık portföyüne daha çok yaklaştıracağız.