​Oyak Renault Mercedes’e dizel motor üretecek

0
71

Yeni Megane üretimini İspanya’ya kaptıran Oyak Renault, boşluğu Clio ve Fluence ile doldurmaya hazırlanırken, motor üretiminde ise yeni müşteri buldu. Oyak Otomotiv Grubu Başkanı Celal Çağlar, Bursa’da ürettikleri 1.5 litre dci motoru Renault ve Dacia’dan sonra Mercedes’e de satacaklarını açıkladı.

Hürriyet Gazetesi’nden Emre Özpeynirci’nin haberine göre, Bursa tesislerinde Renault ve Dacia için motor üreten Oyak Renault, şimdi de Alman otomotiv devi Mercedes-Benz için üretime hazırlanıyor. Renault-Nissan ile Daimler arasındaki işbirliği çerçevesinde Mercedes-Benz’e 1.5 litre dizel motor veriyor. Bursa’da otomobil dışında, motor ve vites kutusu ürettiklerini hatırlatan Oyak Otomotiv Grubu Başkanı Celal Çağlar, Renault ve Dacia’nın yanı sıra Mercedes-Benz’e de motor üretimi yaptıklarını açıkladı. Çağlar, Oyak Renault Bursa Fabrikaları’nın yeniden Renault’nun dünyadaki en iyi üretim tesisi unvanını geri aldığını söyledi.

239 BİN MOTOR ÜRETTİ
360 bin adetlik otomobil 450 bin adet motor üretim kapasitesine sahip Oyak Renault, Fransız markanın Batı Avrupa dışında en yüksek kapasiteye sahip fabrikası konumunda bulunuyor. Bursa’da 1973’ten bu yana motor üretimi gerçekleştiren Oyak Renault, 2014’te motor 239 bin motor üretti. 1999’da çevreci K benzinli motorların üretimine geçen Oyak Renault, 2006’da ise 1.5 dci dizel motor üretmeye başladı. Bugüne kadar üretilen motorlar Fransa, İspanya, Slovenya, Kolombiya, Arjantin, Malezya ve Romanya’da üretilen Kangoo, Clio, Megan, Logan ve Sandero modelleriyle dünya yollarına çıktı. Ayrıca, Güney Afrika’daki Renault-Nissan fabrikasında Renault markasıyla üretilen Dacia modellerinde de Oyak Renault’nun motorları kullanılıyor. 
İlk 8 ayda otomotiv firmaları arasında en yüksek ihracatı 166 bin 178 adetle Oyak Renault gerçekleştirdi. Oyak Renault’nun ihracatı geçen yıla göre yüzde 2.1 arttı. ford otosan ikinci, Hyundai Assan üçüncü, Tofaş ise dördüncü sırada yer aldı. 

Önemli olan Megane değil
MEGANE HB modelinin üretiminin yeni nesille birlikte İspanya’daki fabrikaya kaydırılmasıyla ilgili olarak Çağlar, “Bursa’da Clio ve Fluence üretimi devam edecek. Önemli olan hangi modelin üretildiği değil. Fabrikanın tam kapasite üretim yapması” dedi. Çağlar, Bursa’da üretilen Clio’ya hem Türkiye, hem de yurtdışında büyük ilgi olduğunu ifade etti.

FUARIN İLK 5’İ
Uluslararası otomotiv basını Frankfurt fuarının en beğenilen ilk 5 otomobilini seçti. Porsche Mission E aldığı en yüksek puanla birinci olurken, ikinci araç motosiklet ve otomobil karışımı olan Honda 2&4 oldu. 3’üncü sırada Jaguar’ın ilk SUV aracı F-Pace, 4’üncü sırada da Alfa Romeo Giulia bulunuyor. Fuarın en beğenilen 5’inci modeli ise Mercedes’in geleceğe dair ipuçları veren konsept aracı IAA oldu. İlk 5 sırada yer alan araçların dışında sırasıyla Citroen Cactus M Concept, Mazda Koeru Concept, Hyundai N 2025 Vision GTC, Bugatti Vision GTC ve Audi E-Tron Quattro da en beğenilen ilk 10 araç arasında yer aldı.