Otomatik BES’e katılan kazanacak

0
28

Bireysel Emeklilik Sistemi için uzun zamandır gündemde olan Otomatik Katılım uygulaması, 2017 yılının Ocak ayında başlıyor. 45 yaş altı ücret karşılığı çalışanların, iş verenleri aracılığıyla otomatik olarak bir emeklilik planına dahil olmasını içeren Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek, yasalaştı.
 
Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Özgür Obalı, Otomatik Katılım uygulamasının sektör için yeni bir vizyon oluşturacağını belirterek, uygulamanın sadece sektör için değil ekonomi için de önemli kazanımlar yaratacağını söyledi.

Türkiye’de Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil olma algısının güçleneceğini ve sektörün daha da büyüyeceğini ifade eden Obalı,  Otomatik BES’in hem müşteri hem de emeklilik şirketleri açısından değerlendirildiğinde tüm taraflar için kazan kazan durumu yaratacağını kaydetti. Obalı,  “Sektörün sisteme dahil olacak yüksek sayıda katılımcı ve yüksek hacimli fon birikimiyle büyük bir ivme yakalaması bekleniyor. Aynı zamanda sistemde; portföy açısından da hızlı bir büyüme söz konusu olacaktır” diye konuştu.
 
Sektör ivme kazanacak
Bireysel Emeklilik Sistemi’nin Türkiye’deki tasarrufları artırıcı önemli argümanlardan biri haline geldiğine işaret eden Özgür Obalı, yüzde 25’lik devlet katkısıyla birlikte hızla büyüyen sektörün Otomatik Katılım Uygulaması ile ikinci bir ivme kazanacağının altını çizdi. Obalı, “Tasarruf açığının kapatılması, ekonomiye uzun vadeli kaynak sağlanması ve yaratılan kaynakların ekonomideki dalgalanmaları önleyici bir stabilizatör görevi yapabilmesinin yanı sıra Otomatik Katılım uygulaması çalışanlara da önemli avantajlar sunmaktadır” dedi.
 
Sistemde kalan çalışana bin lira ilave katkı
Otomatik Katılım Uygulaması’nın avantajlarına değinen Özgür Obalı, BES’te bulunan yüzde 25’lik devlet katkısının otomatik katılımda da bulunduğunu söyledi. Ayrıca sistemde kalan çalışanlara devlet tarafından yılsonunda bin lira ödeme de yapılacağını ifade eden Obalı, ayrıca mevcut sistemdeki fon yönetim ve giriş ücretinin otomatik katılımda olmadığını ve bunun katılımcılar için önemli bir avantaj olduğunu sözlerine ekledi.
Yapılan projeksiyonlarda otomatik BES’e  dahil olan ve asgari ücret alan bir çalışanın 1 yılda yatırmış olduğu 600 TL’lik katkı payı ödemesine karşılık 1 yılın sonunda 150 TL devlet katkısı,  1.000 TL ek devlet katkısı ile birlikte, yaklaşık olarak 1.785 TL  civarında bir birikimi olacağını belirten Özgür Obalı, bu gelir avantajıyla, Otomatik BES’e katılan çalışanların bu sistem ile emeklilik hayallerine daha da yaklaşacaklarını ifade etti.
 
Öte yandan isterse çalışanın emeklilik planına dahil olduktan sonra iki ay içinde sözleşmeden cayma hakkının da olduğunu dile getiren Obalı, cayma halinde ödenen katkı paylarının da varsa hesabında bulunan yatırım gelirleri ile birlikte 10 iş günü içinde çalışana iade edileceğini söyledi.
 
Vakıf Emeklilik, iki yıl önce ilk pilot uygulamalarından birini gerçekleştirdi
Özgür Obalı, Vakıf Emeklilik olarak Otomatik BES’in ilk başarılı pilot çalışmalarından bir örneğini de 2014 yılında gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, “Otomatik katılım uygulamasına hazır bir şirket olarak kendimizi görüyoruz” dedi.