Otokoç Otomotiv, 7 ayda 2,8 milyar TL ciro elde etti

0
124

 Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Görgün Özdemir, 7 ayda 2,8 milyar lira ciro elde ettiklerini belirterek, “Yıl sonunda 5,7 milyar lira ciro hedefliyoruz. Piyasanın mevcut durumuna karşın geçen yıla göre ciromuzu yüzde 10 artırmış olacağız.” dedi.

Özdemir, Otokoç Otomotiv’in ocak-temmuz döneminde yaklaşık 50 bin araç sattığını, araç kiralamada ise 40 bin araçlık parka ulaştığını belirterek, “Pazarda geçen yıla göre en fazla daralma ağır ticari araç segmentinde oldu. Geçen yıl 7 ayda 22 bin 498 kamyon satılırken, bu yıl 11 bin 327 satıldı. Otomobil satışlarında geçen yıla oranla yüzde 2 daralma yaşandı. 2015’te 392 bin 64 adet otomobil satılırken, bu yıl bu rakam 384 bin 48’e geriledi.” diye konuştu.
 
Otokoç Otomotiv’in bu yıl 7 ayda sattığı 50 bin civarındaki aracın 36 bininin yeni, 14 bininin ise ikinci el araçlardan oluştuğunu ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:

“2. elde geçen yılın toplamında 24 bin araç satmıştık. Bu yıl 28 bin hedefliyoruz ve şu anda da hedefe paralel gidiyoruz. Sattığımız her bir perakende araç için bir 2. el araç satmak hedefimiz var. İkinci elde yeni yapılanma ile yeni dağıtım kanalları oluşturuyoruz. www.otokocikinciel.com sitemizi hayata geçirdik. En büyük kurumsal marka olarak sektörde referans noktası olmaya devam edeceğiz. Noter satışlarına göre ikinci el pazarında 4 milyon satış işlemi var. Araçların 2 kez el değiştirdiğini düşünürsek bu da aşağı yukarı 2 milyon ikinci el araç anlamına gelir. Bu yılın sonunda gerçekleştireceğimiz 28 bin adetlik ikinci el araç satışımız ile bu pazardan aldığımız payın sadece yüzde 1 olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla pazarda büyümek için çok fazla fırsat var.”
Özdemir, bu yılın 7 ayında 2,8 milyar lira ciro elde ettiklerini belirterek, “Yıl sonunda 5,7 milyar lira ciro hedefliyoruz. Piyasanın mevcut durumuna karşın geçen yıla göre ciromuzu yüzde 10 artırmış olacağız. Türkiye’de Ford’un yüzde 32’sini, Fiat’ın yüzde 30’unu, Volvo’nun yüzde 47’sini, Alfa Romeo ve Jeep’in yüzde 42’sini ve Ford Trucks’ın yüzde 24’ünü biz satıyoruz. Tüm Otokoç Volvo tesislerimizi Volvo kurumsalına göre yeniliyor ve büyütüyoruz. Taşdelen ve İstinye’yi bitirdik, Anadolu’da ilerliyoruz. Birmot tarafında Eskişehir, Adana, Ankara tesislerimizi yeniliyoruz. Ankara Koç kulelerinde çoklu bayi yapısıyla Birmot, Otokoç, Avis ve Budget yeni showroom ve ofislerimizle hizmet vermeye başladık.” diye konuştu. 

“Otomotiv perakendeciliği tecrübemizi de yurt dışına taşımak istiyoruz”
Görgün Özdemir, Otokoç Otomotiv’in araç kiralama faaliyetleri hakkında bilgi verirken, hava yollarında yolcu sayısının yılın 7 ayında iç hatlarda yüzde 7 artış, dış hatlarda ise yüzde 15 düşüş gösterdiğini, turist sayısında ilk 3 ayda yüzde 3-5 civarında azalma, nisanda yüzde 22, mayısta yüzde 27 ve haziranda yüzde 38 azalma olduğunu, buna karşın kısa dönem kiralamada yüzde 28, uzun dönem kiralamada ise yüzde 30 ciro artışı sağladıklarını kaydetti.

Uzun dönem araç kiralama pazarında 300 bin, kısa dönemli araç kiralama pazarında da 32 bin araç bulunduğunu bildiren Özdemir, Türkiye genelinde 36 perakende şubeleri ve 150 kiralama ofisleri olduğunu söyledi. Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kısa dönemde 13 bin, uzun dönemde 25 bin, yurt dışında 2 bin olmak üzere toplam 40 bin adetlik araç parkımız var. Geçen yıla göre araç parkında yüzde 12 artış gerçekleştirdik. Araç kiralama tarafında Türkiye hariç 6 ülkede yer alıyoruz. Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kuzey Irak, Kuzey Kıbrıs ve Macaristan. Macaristan, Avrupa’daki ilk yatırımımız. Yeni ülkeler de yolda… Son 3 yılda çok hızlı büyüdük, 4 ülkeye giriş yaptık. Ayrıca, otomotiv perakendeciliği tecrübemizi de yurt dışına taşımak istiyoruz. 

Zipcar araçlarıyla bu zamana kadar 173 bin 845 saat yol gidildi. Bu süre, 7 bin 243 güne, yani yaklaşık 20 yıllık süreye denk geliyor. Bu araçlarla şimdiye dek 1 milyon 310 bin 107 kilometre yol yapıldı, yani dünyanın çevresi 100 defa dolaşıldı. Dünyada 1 milyon üyesiyle 9 ülkede yer alan Zipcar, 30 büyük metropolde ve 300 üniversite kampüsünde 12 bin aracıyla hizmet veriyor. Türkiye Zipcar’ın dünyadaki ilk lisansiyesi.”

Lastik kiralama projesi
Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Özdemir, sundukları hizmetleri akıllı hale getirmeyi hedeflediklerini, bu konunun insan kaynakları, müşteri, inovasyon ve dijitalleşme gibi önemli ayaklardan oluştuğunu ifade etti. Amaçları doğrultusunda bu alanlarda yatırım yaptıklarını ve projeler hayata geçirdiklerini anlatan Özdemir, “Müşteri konusunda da geleceği hazırlamak için müşteriyi iyi tanımamız gerekiyor. Müşteri İlişkileri Yönetimi ve sadakat programlarımızı geliştiriyoruz. Projemiz, otomotiv perakendeciliği ve araç kiralama sektöründe ilk olacak.” dedi. 
Özdemir, inovasyon ve dijitalleşme konularında ise öneri sistemlerinden farklı olarak inovasyon kapsamında planlanan çalışmaların hayata geçirilmesi ve projenin tüm şirket tarafından sahiplenilmesi için İnovasyon Komitesi kurulduğunu, bu çalışmalar doğrultusunda Fikir Küpü Projesi’nin hayata geçirildiğini, 15 fikir üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Özdemir, “Bunlardan biri de lastik kiralama. Bu proje sayesinde bünyemizdeki kurum içi girişimcileri keşfediyoruz. McKinsey liderliğinde dijital dönüşüm sürecimizi de başlattık. Geleceği hazırlamak ve akıllı hizmet vermek için gereken tüm çalışmaları yapıyoruz.” diye konuştu.