Optikte 49 milyar dolarlık dev birleşme

    0
    22

    Optik dünyası bomba bir haberle sarsıldı.  İtalyan Luxottica ve Fransız Essilor, gözlük dünyasında küresel bir güç oluşturmak üzere 49 milyar dolarlık (45 milyar euro) dev bir birleşme anlaşmasına imza attılar. Birleşen şirketin yıllık 15 milyar euro’dan fazla bir satış geliri yaratması bekleniyor.

    Avrupa’nın en büyük sınır ötesi birleşmelerinden biri olan anlaşma, dünyanın bir numaralı gözlük üreticisi Luxottica’yı, lenste yine dünyanın bir numarası olan Essilor’la bir araya getiriyor.

    Bu birleşmeyle söz konusu şirketler, dünyada nüfusun yaşlanmasıyla gittikçe büyüyen 95 milyar dolarlık optik pazarında daha güçlü bir şekilde konumlanabilecekler.

    Sırasıyla 24 milyar euro ve 22 milyar euro piyasa değerine sahip olan Luxottica ve Essilor birkaç yıl önce olası bir birleşmeyi gündeme getirmişlerdi. Luxottica yetkilileri yaptıkları açıklamada, 2013 yılında birleşme potansiyelinin değerlendirildiğini ancak hissedarlarla ilgili bazı anlaşmazlıklardan dolayı görüşmelerin Eylül 2014’te sonuçlandırıldığını kaydettiler.

    Her iki şirket de, en az 2,5 milyar insanın görme bozukluklarından etkileneceğini belirterek küresel gözlük pazarında hızlı bir büyüme öngörüyor.