OPEC, ABD’li petrol üreticileriyle diyaloğa başladı

    0
    16

    Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Muhammed Barkindo, kartelin ABD’li petrol üreticileriyle diyaloğa başladığını söyledi. 

    IHS CERAWeek 2017 Enerji Konferansı’nda konuşan Barkindo, 2014 yılının ortasında düşmeye başlayan petrol fiyatları nedeniyle OPEC’le ABD’li petrol üreticilerinin küresel piyasada karşı karşıya gelmesine ilişkin, “Biz OPEC olarak hiçbir zaman ABD’nin kaya petrolü ile savaş halinde olmadık.” dedi.

    Fiyatların düşmesinde ABD’nin kaya petrolü üretimindeki artışın sorumlu gösterilmesini değerlendiren Barkindo, düşük petrol fiyatlarının en çok Amerikalı enerji şirketlerini etkilediğini belirtti.

    Barkindo, OPEC yetkililerinin Amerikalı kaya petrolü üreticisi şirketlerle geçen hafta bir görüşme yaptığını ve iki grup arasında diyaloğun başladığını bildirdi. 

    Söz konusu görüşmenin olumlu geçtiğini aktaran Barkindo, Amerikalı petrol şirketlerinin düşük fiyatlara karşı üretim verimliliğini yükseltme ve maliyetleri düşürme gibi konulardaki deneyimlerini OPEC yetkilileriyle paylaştığını kaydetti. 

    Barkindo, “Eskiden OPEC yetkililerinin petrol piyasasındaki diğer aktörlerle görüşmesi tabu sayılırdı ancak devir değişti, piyasa değişti. Şimdi hepimiz aynı gemideyiz. Petrol fiyatlarındaki düşüş bütün endüstriyi olumsuz etkiledi.” yorumunu yaptı.

    “Küresel piyasada ham petrol stokları hala yüksek seviyede”
    Ocak ayında uygulanmaya başlanan ve OPEC’le kartel dışındaki ülkelerin üretimlerini azaltmayı hedefleyen anlaşmayla ilgili düşüncelerini de paylaşan Barkindo, küresel piyasada ham petrol stoklarının hala yüksek seviyede olduğunu dile getirdi.

    Barkindo, OPEC üyesi olmayan ve dünyanın en büyük petrol üreticisi konumundaki Rusya’nın çabalarının da olumlu karşılandığını anlatarak, Rusya’nın kartel dışında üretimini azaltan 10 ülkeye “liderlik” yaptığını ifade etti.

    Anlaşmanın başarılı olması için OPEC üyesi ülkelerin “anlaşmaya yüzde 100 uyumunun şart olduğunu” vurgulayan Barkindo, haziran ayının sonunda küresel piyasadaki ham petrol stoklarına ve petrol fiyatlarına bakılarak OPEC ve kartel dışındaki üretici ülkelerin tekrar durum değerlendirmesi yapacağını sözlerine ekledi.