OPEC 2019’da üretim kısıntısına gitmeyi değerlendirecek

    0
    31

    OPEC’in gelecek yıl üretim kısıntısına geri dönmeyi değerlendireceğine ilişkin sinyal vermesiyle birlikte çalkantılı petrol piyasasında rüzgar yine yön değiştirdi.
    Suudi Arabistan, Rusya ve diğer petrol üreticileri, yükselen fiyatlarla geçen bir yaz ve ABD Başkanı Donald Trump tarafından beklenmedik siyasi baskının etkisiyle üretimi artırdı. Şimdiyse ABD seçimlerinin geride kalması ve kaya petrolünün tarihi yükselişine karşı petrol vadelilerinin gücünü yitirmesiyle birlikte grup, bu hafta sonu üretim kısıntısını değerlendirecek.
    Washington’da Rapidan Energy Advisors LLC’nin başkanı Bob McNally, “OPEC’in mesajı şu şekilde görünüyor: Kemerlerinizi bağlayın.” dedi. McNally, söz konusu karar için “(OPEC) Önce üretimi önemli şekilde artırmaya hazırlanır gibi görünüyor, sonra hızlı bir şekilde frene basıp arz kısıntısından bahsediyor.” dedi.
    OPEC ve grup ile birlikte hareket eden üreticiler, bazı delegelere göre Pazar günü Abu Dhabi’de bir araya gelerek değerlendirmede bulunacak. Değerlendirilecek seçenekler arasında petrol arzında gelecek yıl tekrar kısıntıya gitmek de bulunuyor. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen delegelere göre bazı grup üyeleri, artan stoklardan endişe duyuyor.