Nokta Dergisi hakkında toplatma kararı

0
20

Nokta Dergisi’nin bu haftaki sayısının, kapağındaki ifadelerin ”suç işlemeye alenen tahrik” oluşturduğu gerekçesiyle toplatılması kararı alındı. Derginin yöneticisi Cevheri Güven ve sorumlu yazı işleri müdürü Murat Çapan gözaltına alındı.

Derginin bu haftaki sayısının kapağında yer alan ifadeler nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu resen soruşturma başlattı.

Savcılık, dergi yöneticisi Cevheri Güven ile sorumlu yazı işleri müdürü Murat Çapan’ın TCK’da 5 yıla kadar hapis cezası öngörülen ”suç işlemeye alenen tahrik” suçuyla 24 yıla kadar hapis cezası öngörülen ”halkın bir kısmını, diğer bir kısmına karşı silahlandırarak birbirine öldürmeye tahrik” suçlarından gözaltına alınmasına karar verdi.

Savcılık, ayrıca derginin bu haftaki sayısının toplatılmasını talep etti.

Talebi değerlendiren nöbetçi İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği de, savcının talebini kabul ederek, söz konusu haberin basın ve yayın özgürlüğü ile habercilik kapsamı dışında, kışkırtıcı, eleştirinin ötesinde, suç işlemeye alenen tahrik ve isyana çağrı niteliğinde yazı-yorumlar içerdiği gerekçesiyle derginin bu haftaki sayısının toplatılmasına ve bunlara el konulmasına karar verdi.

Bu arada, savcılığın kararı üzerine harekete geçen İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri, şüpheliler Cevheri Güven ile Murat Çapan’ı gözaltına aldı. 

Güven ve Çapan, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki sağlık kontrollerinin ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Vatan Caddesi’ndeki yerleşkesine götürüldü. 

Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliği de toplatma kararı aldı
Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliği de İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliğinin ardından Nokta dergisinin son sayısının toplatılmasına ve bunlara el konulmasına karar verdi.

Hakimliğin, değişik iş kararına göre toplatma talebi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosundan geldi.

Bu arada, derginin internet erişimi de engellendi.