Nobel Barış Ödülü sahibini buldu

    0
    9

    Norveç Nobel Komitesi, bu yılki Barış Ödülü’nü 2011’deki Yasemin Devrimi’nin ardından Tunus’ta çoğulcu demokrasinin kurulmasına katkıda bulunan Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü’ne verdi. 

    Komite’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

    “Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü, ülkedeki sivil toplumda önemli bir role sahip dört kuruluştan oluşuyor: Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT), Tunus Sanayi, Ticaret ve Zanaat Konfederasyonu (UTICA), Tunus İnsan Hakları Birliği (LTDH) ve Tunus Avukatlar Birliği. Bu kuruluşlar, Tunus toplumunun farklı kesimlerini ve değerlerini temsil ediyor: Çalışma hayatı ve refah, hukukun üstünlüğü ilkesi ve insan hakları. Bu temelde Dörtlü, Tunus’ta büyük bir ahlaki otoriteyle barışçıl demokratik gelişmenin sağlanmasında hem arabulucu hem de itici güç olarak rol oynadı. Bu nedenle Nobel Barış Ödülü, tek tek kuruluşlara değil, Dörtlü’ye verildi.”

    Dörtlü’nün siyasi suikastler ve ülke genelindeki toplumsal karmaşa nedeniyle demokratikleşme sürecinin çökme tehlikesi içinde olduğu 2013 yazında kurulduğu anımsatılan açıklamada, “Dörtlü, ülkenin sivil savaşın eşiğinde olduğu bir dönemde alternatif, barışçıl siyasi süreci başlattı. Böylece cinsiyet, siyasi görüş ya da dini inanış ayrımı yapmadan tüm halkın temel haklarının garanti altına alan bir anayasal hükümet sisteminin kurulmasına olanak tanıdı” denildi.

    Nobel Barış Ödülü sahibi olan Dörtlü, 8 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 3 milyon lira) tutarındaki ödülünü de alacak. 

    Nobel Ekonomi Ödülü’nün sahibi ise 12 Ekim’de belli olacak.