Nepal Başbakanı Oli istifa etti

    0
    41

    Nepal’de parlamentoda yapılacak güvenoyu yoklamasında yeterli çoğunluğu sağlayamayacağına kesin gözüyle bakılan Başbakan Khadga Prasad Oli istifa etti.

    Başbakan Oli, istifa etmek zorunda kalmasının, ülkede uzun vadeli etkileri olacağını ve daha fazla siyasi istikrarsızlığa yol açacağını belirtti.

    Maocu koalisyon ortağının, başbakanı güç paylaşım anlaşmalarına uymamakla suçlayarak bu ay içinde iktidardan ayrılmasının ardından Oli’nin 6 aylık koalisyon hükümeti kan kaybetmeye başladı.
    Maocu Nepal Birleşik Komünist Partisi lideri Pushpa Kamal Dahal’in yeni bir koalisyon hükümeti kurması bekleniyor.

    Oli, Nepal’de 10 yıl içinde iktidara gelen 8. başbakandı.
    Nepal parlamentosunda 11 Ekim’de yapılan oylamayla Başbakan seçilen Komünist Parti lideri Khadga Prasad Oli, kendisine yardımcı olarak anayasayı protesto eden grupların liderlerini seçmişti.

    Seçimden bir gün sonra düzenlenen yemin töreniyle görevine başlayan Oli, ülkede yıllardır süregelen anayasa krizini çözmek amacıyla Madhesi etnik grubunun liderlerinden Bijaya Gachchedar’ı ve Nepal’in bir Hindu eyaleti olarak yeniden kurulmasını talep eden partinin lideri Kamal Thapa’yı Başbakan Yardımcısı olarak atamıştı.

    Başbakan Yardımcısı olarak atanan Gachchedar olarak da bilinen Pushpa Kamal Dahal, anayasa krizinin çözülmesine katkıda bulunmak için hükümete katıldığını söylemişti.

    Gachchedar, Nepal’in güneyinde dikkate değer desteği olan ancak en büyük Madhesi grubu olmayan Madhesi Halkı Hakları Forumu’nun başkanlığını yapıyor. Bölgedeki en büyük Madhesi grubu, 16 Eylül’de Nepal parlamentosunda kabul edilen yeni anayasanın 20 Eylül’de Devlet Başkanı Ram Baran Yadav tarafından onaylanmasının ardından protestolara devam edeceğini açıklamıştı.

    Yeni anayasa, yaklaşık 7 yıl geçici anayasayla yönetilen Nepal’i yedi eyalete ayırıyor. Aralarında Madhesilerin de bulunduğu bazı etnik gruplar, eyaletlerin anayasada belirlenen yapısını ve sınırlarını protesto etmek için gösteriler yapıyor. Ülkenin güneyindeki protestolarda göstericilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda yaklaşık 45 kişi yaşamını yitirmişti.