NATO bugün Türkiye için toplanacak

0
29

NATO Konseyi bugün Türkiye’nin talebi üzerine, terör saldırıları ve güvenlik durumuyla ilgili istişareler için toplanacak.

Türkiye geçtiğimiz hafta Kuzey Atlantik Antlaşması’nın 4. maddesi çerçevesinde NATO Konseyini toplantıya çağırmıştı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye’nin, ulusal güvenliğine yönelik son saldırı ve tehditler üzerine terörizme karşı alınan tedbirler ve icra edilen operasyonlar hakkında müttefiklerini bilgilendirmek ve istişarelerde bulunmak amacıyla Kuzey Atlantik Antlaşması’nın 4. maddesi çerçevesinde NATO Konseyi’ni toplantıya çağırdığı belirtilmişti.

Öte yandan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin toplantı talebinde bulunmasının çok doğru ve çok zamanında olduğunu düşündüğünü dile getirerek, “Toplantıda Suriye, Irak ve çevresi ile Türkiye’nin NATO sınırları yakınındaki kargaşayı ve istikrarsızlığı ele alacağız” demişti.

Washington Anlaşması’nın 4. maddesi, bir üyenin, toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ve güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü durumda tüm İttifak üyeleriyle iştişarelerde bulunmasını içeriyor. Anlaşmanın 5. maddesi ise bir İttifak üyesine yönelik saldırıya ortak cevap verilmesini öngörüyor.