‘Müşteri odaklı değil, müşteri tutkulu şirketiz’

0
29

“Dünya çapında milyonlarca müşteriye ve ortaklarımıza dijital anlamda hizmet veriyoruz. Web’den CRM’e, yazılım araçlarına ve e-ticarete on milyonlarca katılımla, verilerimizi pazarlama planlamasının merkezine yerleştiriyoruz. Sürekli geri bildirim döngüsü, hem marka inovasyonu, sadakati hem de savunuculuğu pazarlama stratejimizin odağı. Türkiye,
gelecekte de en önemli strateji ortaklarımızdan biri olacak” diyen Leong, röportaj sonrasında Karaköy’deki Elektrikçiler Çarşısı’nda yapacağı saha gezisinin gelecekte global pazar liderlerini yetiştirmek üzere önemli bir adım olduğunun altını çiziyor.
 
Leong’un Fortune Türkiye’ye verdiği mesajlar..  
 
Global pazarlama stratejilerinizde  Türkiye’yi yakından ilgilendiren ve pazara yönelik geliştirilen çalışmalar neler?
 
Artık neredeyse her şirketin bir teknoloji şirketi olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Şirketlerin pazarlama fonksiyonları değişiyor. Veriyi analiz etmek ve dijital pazarlama liderlerini yönlendirmek için teknoloji araçlarını uygulamak şart. Schnider Electric olarak bulunduğumuz cografyalarda hangi iş alanları olursa olsun her türlü iş alanı için çözümlerimizi en iyi şekilde sunmaya gayret ediyoruz. Global stratejilerimizi yerel stratejilerle destekliyoruz. ‘Life is on’ yani her yerde her an devam ettirebilecek  çözümleri hayata geçiriyoruz.Global pazarlama misyonumuzla hayatın sürekli akışını doğal hale getiriyoruz. Mesela Türkiye’de özellikle hastane kategorisinde çok önemli çözümleri sunuyoruz uzun zamandır. Otomasyonda ciddi adımlar atıldı. Yerel uygulamalarımızda Türkiye’de bu çözümlerin nasıl uygulandığını özellikle müşterilerimizin anlatmasını istiyoruz. Mesela Mersin Hastanesi’ndeki uygulamalarımızı birebir hastane çalışanlarından dinliyoruz. Onların geri bildirimlerini önemsiyoruz. Biz müşteri odaklı değil, müşteri tutkulu bir şirketiz. Müşterinin ne istediğini anlamak için veri merkezlerimizle çalışıyoruz.
Ecostructur çözümlerimizle dijital ikizler yaratıyoruz. Bu yolculuğu desteklemek için müşterilerimize kendimizi ifade edebilmek için web sitemizi yeniden tasarladık. 100 milyondan fazla ziyaretçi sosyal medyada 5 milyondan fazla takipçimiz var.
Web sitesine giren müşterimiz kendisiyle ilgili bilgileri görebiliyor ve ihtiyaçlara da buna göre çözüm üretebiliyoruz.
 
Pazarlamada sizce sizi öne geçiren ana konular, stratejiler neler?
Global eko sistemimizde, gerçek zamanlı kontrol ve operasyonel verimlilik sağlamak üzere en büyük iş ortakları, entegratör ve geliştirici kitlelerle işbirliği yapıyoruz. İnovasyona, çeşitliliğe ve sürdürülebilirliğe olan bağlılığımızın her yerde, herkes için ve her zaman hayatın devam etmesini sağladığına inanıyoruz. Schneider’de buna ‘Life Is On’ diyoruz. Çoğu işletme faaliyetlerini dijitalleştirirken, verinin hızı, hacmi ve değişkenliği pazarlamacılar için daha büyük bir sorun haline geliyor. Büyük miktarda veriye sahibiz ve pazarlamacılar olarak bunu eyleme dönüştürülebilir içgörüler olarak görüyoruz.  Örneğin, EcoStruxure IOT mimarimiz, BT ve BT veri noktalarını Connected Products’dan Edge Control’e, Apps, Analytics ve Services’a siber-güvenli teknoloji yığınında entegre eder. Buna yaklaşık 20 milyar bağlantı noktası ve günde 4.4 trilyondan fazla sanayi işlemi dahil. Değer, bu büyük veri hacminin akıllı analitiğe dönüştürülmesi, müşterilerimizin uçtan uca operasyonel verimliliği, üretkenliği ve nihayetinde kârlılık için gerçek zamanlı otomatik süreçleri yönlendirmesi. Bu teknoloji zihniyeti aynı zamanda yeni tür ortaklık ve ittifaklara yöneliyor. Tutarlı ve senkronize müşteri deneyimine bağlı olarak en büyük sorununun hız olduğunu görüyoruz.

Pazarlamaya yönelik gelecekte fokuslanılması gereken konular neler olacak?
Çeşitlilik ve kapsayıcılık çok önemli iki ana başlık. Çeşitlilik (diversity) konusunda sadece kadın- erkek bireyler değil, özellikle engelli kişileri de işe alarak çalışma imkanı sunuyoruz.
Schneider Electric, cinsiyet eşitliği performansı barometresi sağlayan Cinsiyet Eşitliği Endeksi de dahil olmak üzere sürdürülebilirlik ve katılımı teşvik eden sektörel sıralamalarda düzenli olarak yer alıyor. Schneider Electric için bu ödüller, şirketin kapsayıcı farklılık kültürüne güçlü bağlılığını ve toplumsal cinsiyet eşitliğini artırmaya yönelik çabalarının bir sonucu ve yeni girişimlerin destekçisi. İşe alım yaparken şirket kültürüne hakim ve birtakım değerlere sahip çıkacak insanlara odaklanıyoruz ve seçimlerimizi bu yönde yapıyoruz. Özellikle soru soran ve sorgulama yapan kişileri seçiyoruz. Takım çalışmasının ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Yardımlaşmak ve değer yaratmak çok önemli. Sadece şirket içinde takım çalışması değil, iş partnerlerimizle de takım çalışması içinde bir bütün içinde çalışıyoruz.

Pazarlama konusunda Türkiye geleneksel yapısıyla öne çıkıyor. Gelenekselci tavırlara karşı global stratejiler nerede ve ne şekilde devreye giriyor?
Herşeyden önce Türkiye’de ve Türk pazarında olmaktan dolayı çok mutluyuz.Türkiye’de müşterilerimize dokunuyor ve onlarla birebir görüşüyoruz. Mottomuzda yer aldığı gibi,  belli mesajları bulunduğumuz bölgelerdeki ülkelere dayatarak değil, ülkenin dinamiklerine uygun şekilde uyarlıyoruz. Bu başarının arkasında da güçlü ekip anlayışımız var. Bugün mesela Inovation Summit Istanbul sonrası Karaköy’deki Elektrikçiler pazarına gideceğiz ve orada yerinde incelemeler yapacağız. Sonuçta 25 milyar euro değerinde olan bir şirketin pazarlamasını yöneten biri olarak global stratejilerin yanı sıra lokalde de pazarlama stratejilerini çok önemsiyoruz. 25 yaşındaki Türk pazarlama uzmanı arkadaşımla beraber İstanbul’da saha çalışması yapacağız. Bu çalışma aslında geleceğin pazarlama liderlerini yetiştirmek üzere atılan önemli adımlardan sadece biri. Schnider Electirc’te her bir çalışanımız için güven, dürüstlük ve şeffaflık kriterleri çok önemli. Bu da pazarlama stratejilerindeki başarımızın ana kaynağını oluşturuyor.