Murdoch’ın SKY’ı alma girişimi soruşturulacak

    0
    24

    İngiltere Kültür, Medya ve Spor Bakanı Karen Bradley, 21st Century’nin SKY hisselerinin tamamını satın almasına ilişkin, ““Denetim kuruluşu Oxfam’ın raporu doğrultusunda, meydanın çoklu yapısına dayanarak konuyu soruşturmanın ikinci fazına taşımayı düşünüyorum” dedi.

    İngiliz Parlamentosu’nda konuya ilişkin soruları yanıtlayan Bradley, medya patronu Rupert Murdoch’ın sahibi olduğu 21st Century’nin medya kuruluşu SKY’daki hisselerin tamamını satın alması konusunun incelenmesi için konuyu rekabet kuruluna taşımayı planladığını söyledi.

    Bradley, “Denetim kuruluşu Oxfam’ın raporu doğrultusunda, meydanın çoklu yapısına dayanarak konuyu soruşturmanın ikinci fazına taşımayı düşünüyorum. Oxfam’ın konuya ilişkin sunduğu kanıtlar ve mantık ikna edici. Amaçlanan medya yapısı haber kaynakları açısından üçüncü en büyük ağa sahip. BBC ve ITN’nin sadece biraz gerisinde.” şeklinde konuştu. 

    Medyanın çok sesliğinin gerekli olduğuna işaret eden Bradley, denetleyici kurum Oxfam’ın bu konudaki endişelerini kapsamlı bir raporla kendisine ilettiğini belirtti. 21st Century hali hazırda SKY hisselerinin yüzde 39’un sahip. Satın alma anlaşması kapsamında 21st Century, SKY’ın tüm hisselerini devralmayı planlıyordu. 
    İngiltere’nin Kültür, Medya ve Spor Bakanı Karen Bradley’nin açıklamalarının ardından soruşturmanın ikinci kısmının denetleyici kurum Rekabet ve Piyasalar Otoritesi (CMAA) tarafından yürütülmesi bekleniyor. 
    İngiliz basının önemli gazetelerinden Times, Sunday Times, Sun ve Sun on Sunday’i altında barındıran “News UK” medya şirketinin sahibi 85 yaşındaki Murdoch, ülkede siyaset ile basındaki etkisiyle tanınıyor.
     
    Medya mülkiyetinde “20-20 kuralı”
    İngiltere’de yürürlükte olan rekabet yasası gereği medyada kartelleşmenin mümkün olamayacağı genel bir kanı olsa da, Murdoch’ın sahibi olduğu medya grubu gibi belli medya gruplarının etkinliğinin ülkedeki çoğulcu medya idealine gölge düşürdüğü iddia ediliyor.

    İngiltere’de medya mülkiyeti 2003 tarihli iletişim yasasıyla düzenleniyor. Buna göre, İngiltere medya denetim kurumu Ofcom’un ülkedeki medya mülkiyeti kurallarını her 3 yılda bir gözden geçirmesi gerekiyor. 

    Yasa, farklı basın kuruluşları mülkiyetiyle ilgili kısıtlamalar da getiriyor. Buna göre, ulusal gazete pazarında yüzde 20 ve daha fazlası paya sahip bir gazetenin sahibi, başka bir televizyon ya da radyo kanalı satın alamıyor.

     “20-20” kuralı olarak bilinen bu kurala göre, pazarın yüzde 20’sinden daha az paya sahip bir gazetenin sahibi ise “kamu çıkarı, medya mülkiyeti ve bilgi çeşitliliği” gibi konular dikkate alınarak, Ofcom’un onayıyla başka bir televizyon ya da radyo kanalı satın alabiliyor.