​Multinet’e Türk ortak

0
172

Up Group Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Catherine Coupet, “Halen Multinet Up’ın Yönetim Kurulu Başkanı olan Şevket Başev ile yüzde 50 hisse oranında eşit ortaklık ve yönetim konusunda mutabakata vardık” dedi.
 
2010 yılında dünyada ödeme sistemleri alanında faaliyet gösteren Up Group tarafından satın alınan Multinet Up, son 5 yıl boyunca gösterdiği performansın ardından yeni bir ortaklığa imza attı.
 
Konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Catherine Coupet, Up Group’un 17 ülkede varlığını sürdürdüğünü belirterek, şirket bünyesinde 2 bin 500 çalışan ve 1 milyondan fazla birimden oluşan hizmet sağlayıcı ağları olduğunu söyledi.
 
Geliştirdikleri ürün ve hizmetlerle yaklaşık 25 milyon kişinin hayatına dokunduklarını dile getiren Coupet, şöyle devam etti:
 
“Çalışanlarımızın kendi arzusuyla şirketimizin başarısında pay sahibi olması çok önemli. Şirketimizin önem verdiği beş nokta, girişimcilik inovasyon, dayanışma, eşitlik ve taahhüttür. Faaliyetlerimizi geliştirerek Avrupa Birliği’nden büyümeye başladık. 2010 yılında Multinet’in alımıyla Türkiye’de, 2013’te Meksika’da ve 2015’in başında da Brezilya’da yaptığımız alımla hiç bulunmadığımız bir pazara girmiş olduk. 2010 yılında Türkiye bizim için 80 milyonluk nüfusuyla genç, güçlü ve dinamik ekonomisiyle çekici bir pazardı. Biz de o zaman Türkiye’ye girme kararı almıştık. Multinet ise bizim ilgimizi çeken bir şirketti, alımını gerçekleştirdik.”
 
Coupet, 5 yıl sonra bugün, bunun son derece iyi bir fikir olduğunu gördüklerini belirterek, 5 yılda ürünlerde büyük gelişmeler katettiklerini, Multinet’in önemli stratejik alımlar gerçekleştirerek faaliyetlerine devam ettiğini anlattı.
 
Up Group’ın her zaman için Multinet’in inovasyon kapasitesini destekleyeceğini ve böylece dünyadaki gelişimine katkı sağlayacağını vurgulayan Coupet, Multinet’in bugüne kadar gerçekleştirdiği başarılarla yola devam etmek istediklerini dile getirdi.
 
Halen Multinet Up’ın Yönetim Kurulu Başkanı olan Şevket Başev ile yüzde 50 hisse oranında eşit ortaklık ve yönetim konusunda mutabakata vardıklarını açıklayan Coupet, şunları kaydetti:
 
“Şevket Başev ile 2010 yılından bu yana pek çok alanda iş birliğimizi sürdürüyoruz. Başev, grubumuz adına Meksika’da Si Vale’nin, Brezilya’da Planvale’nin, Türkiye’de Multinet Up’ın satın alma sürecini de yöneten 3 Seas Capital Partners/IMAP şirketinin CEO’sudur. Şirketimiz için Türkiye’ye dair birçok projemiz var. Birlikteliğimiz, şirketin daha da büyümesine katkı sağlayacağımızın göstergesidir. Türkiye’yi Ortadoğu, Asya ve Afrika pazarlarına açılmak açısından bir üs noktası olarak görüyoruz.”
 
“MULTINET’IN CİROSU 1,4 MİLYAR TL’YE ULAŞTI”
Multinet Up Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Başev ise Multinet’in yüzde 50’sini satın alma ve ortak olma konusunda anlaşmaya vardıklarını belirterek, asıl mesleğinin şirket alım satımlarında danışmanlık vermek olduğunu açıkladı.
 
Bugüne kadar Türkiye’de 100 den fazla şirketin satın alma ve birleşmede rol aldığını vurgulayan Başev, şöyle devam etti:
 
“Heralde bu alanda en fazla işlem yapan kişiyim. Up Group ile hem Multinet’in hem Brezilya hem de Meksika’daki satın alımlarında beraber çalıştık. Ama hiçbiri Multinet kadar benim kişisel hayatımı etkilemedi. Eşit yönetim ve ortaklık kararı hayata geçtikten sonra Multinet Up’ın önüne bir dizi yeni ve iddialı hedefler koyacağız. Artık Multinet’i Türkiye sınırlarının dışına taşımak istiyoruz. Bu çerçevede Asya, Ortadoğu ve Afrika’da birlikte büyüyeceğiz. Multinet, hem piyasa gücü hem ürün çeşitliliği hem de teknojisiyle dünyanın önemli şirketlerinden biri. Bu çerçevede yapmak istediğimiz çok şey var. Ben de Multinet gibi güzide ve çok başarılı şirkete ortak olduğum için çok mutluyum.”
 
Ortakları Up Group’un 6 milyar avroyu aşan ciro, 26 milyon adet kart kullanıcısı ve 198 bin adet kurumsal müşterisi bulunduğunu belirten Başev, grubun 17 ülkede faaliyet gösterdiğini ve 48 şirketi olduğunu söyledi.
 
Başev, Multinet’in ise cirosunun 1,4 milyar TL’ye ulaştığını ve şirketin halihazırda 870 binden fazla kart kullanıcısı, 21 bine yaklaşan kurumsal müşterisi ile 35 bine yakın üye işyeri bulunduğunu ve 81 ilde faaliyet gösterdiklerini aktardı.
 
Hem kamuya hem de özel şirketlere pek çok akıllı hizmet götürdüklerini belirten Başev, şunları kaydetti:
 
“Ödeme sistemleri anlamında Türkiye’nin lider şirketlerinden biriyiz. 2012-2015 yıllarında şunları yaptık; Restonet yemek kartımızın cirosunu 675 milyon TL’den 1,15 milyar TL’ye getirdik. Üye sayımızı 17 bin 852’den 35 bine taşıdık. Petronet’te ise ciromuz 64 milyon TL’den 180 milyon TL’ye yükseldi. Hizmet verdiğimiz araç sayısını 11 binden 28 bine getirdik. Türkiye’nin ilk hediye kartı olan Multinetgift’in ise cirosu 12 milyon TL’den 25 milyon TL’ye getirdik. Üye sayımızı 2 bin 190’dan 4 bin 650’ye çıkardık. Kart kullanıcı sayımızı 38 binden 98 bine çıkardık. Araç ve filo kiralama hizmetimiz Multicar’ın ise cirosunu 14 milyondan 30 milyona, araç sayısını 1.280’den 5 bine çıkardık.”
 
Bu süreçte, Ortak Satınalma Platformu (OSAP), iPara ve İdealist isimli şirketleri satın aldıklarını hatırlatan Başev, ayrıca Pegasus ve Vodafone ile de çeşitli kurumsal iş ortaklıkları yaptıklarını ifade etti.
 
Başev, Up Group ile oluşturacakları bu yeni ortaklığın en güçlü motivasyonunun Multinet Up’ı Orta Doğu, Asya ve Afrika pazarları için güçlü bir kalkış noktası, bir üs yapmak olacağını söyledi. 
 
“UP GROUP’UN AMACI BURADA KAR ETMEK DEĞİL”
Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Şevket Başev, 2010 yılında TMSF’den 90 milyon dolara Up Group’a satılan Multinet’e ortak olmak için ne kadarlık bir tutar ödediği sorusu üzerine, “5 yıl boyunca alınan yol ortada. Dolayısıyla Up Group’un aldığı değerin üzerinde bir karla işlem gerçekleştirdik. Ancak Up Group’un amacı burada kar etmek değil. Bu bir stratejik ortaklıktır. Uzun dönemli hedefi olan iki ortağın biraraya gelmesidir” ifadelerini kulandı.
 
Yurt dışında faaliyet göstermek istedikleri diğer ülkelerde hangi isimle var olacaklarına ilişkin bir soruya ise Başev, “Up Group markasının gücünü kullanmak istiyoruz. Belli ülkelere girdiğinizde o ülkedeki markaları kullanmak da çok önemli. Böyle bir alım gerçekleştirirsek, başka bir ülkede Multinet gibi yerel bir markayla karşılaşırsak bu markayı koruyabilir, sonuna Up markasının uluslararası gücünü ilave edebiliriz” cevabını verdi.