‘Mücevher ihracatı Orta Doğu’dan Batı’ya kaydı’

0
48

Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güner, sektör ihracatının Orta Doğu’dan Batı’ya doğru kaydığını bildirdi.

MİB’den yapılan açıklamaya göre geçen yıl haziran ayında 233 milyon 367 bin dolar ihracat yapan sektör, bu yılın aynı döneminde 157,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Buna göre sektörün ihracatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 32,34 azalırken, bir önceki aya göre düşüş yüzde 9 oldu.

Mücevher ihracatının Orta Doğu’dan Batı’ya doğru kaydığını aktaran Güner, Hong Kong’dan ABD’ye kadar pek çok ülkeye ihracatın ciddi oranlarda arttığını dile getirdi.

Güner, “Haziran ayında Hong Kong’a yüzde 42,3’lük artışla 9,9 milyon dolarlık, İsrail’e yüzde 50,1’lik artışla 8,9 milyon dolarlık, Almanya’ya yüzde 111,6’lik artışla 7,2 milyon dolarlık, Lübnan’a yüzde 144,7’lik artışla 4,1 milyon dolarlık, Romanya’ya da yüzde 113,4’lük artışla 3,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.” ifadelerini kullandı.

Mücevher ihracatının 2016 yılına kötü başladığına dikkati çeken Güner, yılın ilerleyen aylarında yükseliş yaşansa da ramazan ve akabindeki bayram tatiliyle düşüşün devam ettiğinin altını çizdi.

Güner, bu süreçten en çok etkilenenin Orta Doğu pazarı olduğuna dikkati çekerek, en çok ihracat gerçekleştirilen ülkelerden Birleşik Arap Emirlikleri, İran ve özellikle de Irak pazarındaki kan kaybının bir hayli fazla olduğunu dile getirdi.

Düşüşün bu denli yüksek olduğu ülkelere baktıklarında sebebinin ramazan ve bayram tatili olduğunu söylemenin mümkün olduğunu bildiren Güner, şunları kaydetti:

“Bunu rakamlarla ifade etmek gerekirse geçen yılın haziran ayına göre Irak pazarında yüzde 59, İran’da yüzde 35, Birleşik Arap Emirlikleri’nde ise yaklaşık yüzde 26 oranında düşüş gerçekleşti. Bunun yanı sıra geleneksel pazarlarda başta ABD olmak üzere istikrarın ve artışın sürdüğünü görüyoruz. Orta Doğu ülkelerinin toplam ihracattan aldığı pay yüzde 55,1 ve gerçekleştirdiği ihracat hacmi 86,8 milyon dolar. Orta Doğu’yu yüzde 17,8 pay ve 28 milyon dolar ihracat hacmiyle Avrupa Birliği (AB) ülkeleri izliyor. Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi ise yüzde 8,3 pay ve 13,1 milyon dolarlık ticaret hacmiyle üçüncü sırada yer alıyor.”