Motosiklet zevki yarım kaldı

0
55

EKONOMIK, ÇEVRECI ve pratik bir ulaşım aracı olan motosiklet, dört tekerlekli araçlara göre tüketiciye şehir içinde hayli avantajlar sunsa da motosiklet sektörü büyümek için teşvik bekliyor. KPMG Türkiye’nin, motosiklet araştırması çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Kentlerdeki mobilite seviyesindeki artışla birlikte çarpık kentleşme nedeniyle mekan ve hizmetlere erişim giderek zorlaşıyor. Araç kullanımının maliyetindeki artış, esnek, hızlı, uygun fiyatlı ulaşım çözümlerinden biri olan motosiklete olan talebi artırıyor. İki tekerlekli araç üretiminin dünyada 2021 yılında 160 milyon araca çıkması öngörülüyor.
Türkiye’de ise durum farklı. 2017 Haziran itibariyle Türkiye’de trafikte 3 milyon motosiklet var. Yani her 100 kişiden 4’ü motosiklet sahibi. Bu sayı İtalya’da 14, İspanya’da ise 10. KPMG Türkiye Otomotiv Sektör Lideri Hakan Ölekli, “Türkiye’de 2006 yılında 390 bin adet satış seviyesini yakalayan sektör, bir daha 200 binin üzerine çıkamadı. Çünkü 2006’da uygulanmaya başlanan ÖTV ve motosiklet başına 300 dolara ulaşan koruma fonu, sektöre derin bir darbe vurdu diyor.
Türkiye’nin genç nüfusu ve benzin fiyatlarında yaşanan artış gibi faktörler, otomobile alternatif olarak motosikleti tercih nedeni yapmasına karşılık vergi ve kurdaki artış, Türkiye pazarında daralma beklentisine neden oluyor.
Türkiye motosiklet pazarında Honda son 10 yılda pazar payını yüzde 6 seviyesinden yüzde 21’e yükselterek pazar lideri konumuna yerleşti.  Yamaha, son 10 yılda pazar payını iki katına çıkararak yükselten ikinci marka oldu.
2017 yılında uygulanmaya başlanan yüzde 20 ek gümrük vergisine ek olarak kurlarda yaşanan yüzde 27 oranındaki artış ile motosiklet pazarının ciddi anlamda etkilendiğini söyleyen Yamaha Motor Türkiye Genel Müdürü Bora Berker Cansever, 2018 yılında motosiklet pazarının yüzde 15-20 aralığında daralacağını öngörüyor. Honda Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve MOTED Başkanı Bülent Kılıçer, 2017 yılını 146 bin satışla kapatan motosiklet pazarının, bu yıl artan vergilerin etkisiyle 130 ila 140 bin aralığında kapanacağını tahmin ediyor.
Sektörün içinde bulunduğu darboğazı (?) aşmak için motosiklet üreticileri satışları artırmanın yollarını arıyor. Honda, piyasaya sürdüğü yeni modelleriyle birlikte 2018 yılında da düşeceğini tahmin ettiği pazara rağmen, satış rakamlarını korumayı planlıyor. Yamaha ise Nisan ayında başlattığı ‘Yamaha Yolda’ projesiyle farklı şehirlerde, kullanıcılarla bir araya geliyor. Şirket, proje kapsamında farklı şehirlerde gerçekleştirdiği test sürüşü etkinlikleriyle kullanıcılara ürünlerini test etme fırsatı yaratıyor.