Moody’s’den Türkiye’ye resesyon uyarısı

0
31

 Moody’s bugün yayınladığı “Global Makro Görünüm: 2019-20” raporunda Türkiye’ye yönelik değerlendirmelere de yer verdi. Türk ekonomisinin  kur krizinin ardından 3. çeyrekte hızlı şekilde yavaşlamaya başladığını  belirten Moody’s, “Çift haneli enflasyon, borçlanma maliyetlerinde  yüksek artış ve yavaşlaşan banka kredileri büyük olasılıkla hanehalkı  satın alma gücü, özel sektör tüketimi ve yatırmlar üzerinde baskı yaratıyor, yurt içi özel sektör talebind ağır bir daralmaya neden oluyor” değerlendirmesini yaptı. 
    Açıklanan son vergi indirimlerinin tüketimde geçici bir artış sağlayacağını ifade eden Moody’s, çok yüksek olan faiz oranlarının  otomobil, beyaz eşya gibi pahalı ürünler için borçlanmayı engelleyeceğini,  yavaşlatacağını vurguladı.
    “Türk ekonomisinin 2019 ortasına kadar her çeyrekte daralmasını  bekliyoruz” ifadelerini kullanan Moody’s, Türk ekonomisinin 2018 yılında  sadece yüzde 1,5 büyüyeceğini ve 2019’da yüzde 2,0 daralacağını  tanmin ettiklerini belirtirken, 2020 yılında yüzde 3 toparlanma  beklediklerini de aktardı. Moody’s ısrarcı şekilde yüksek enflasyon  ve kredilerde beklenen yavaşlamanın büyümeyi engelleyeceğini,  yavaşlatacağını da belirtti. 
    Yıl başında yüzde 10 civarınd olan ve Ekim ayında yüzde 23,5’e  yükselen enflasyonun önümüzdeki birkaz ay yukarı gitmeye devam edeceğini tahmin eden Moody’s, 2020 yılı boyunca enflasyonun çift hanelerde  kalmaya devam etmesini beklediklerini de ifade etti.