Moody’s: Gelişen ülkelerde yerel tahviller kırılganlığı azaltıyor

0
17

Moody’s Investors Service, gelişmekte olan piyasa devlet borçlanma kağıdı piyasalarında yerel para cinsinden borçlanma kağıtlarının ortalama oranlarının 2000’den 2014’ün 3’ncü çeyreğine kadarki dönemde yarıya yakın artmasının bir çok gelişmekte olan ülkenin ekonomik şoklara karşı kırılganlıklarının azalttığını ve para, maliye politikalarının etkinliklerini artırdığını bildirdi. 

Moody’s yaptığı araştırmanın yerel para cinsinden devlet borçlanma kağıdı tutarının 2000 ve 2014 arasında yıllık ortalama yüzde 14,4 büyüdüğünü gösterdiğini belirtirken, aynı dönemde yabancı para cinsinden borçlanma kağıtlarında büyümenin yıllık yüzde 2,3’te kaldığını vurguladı. 

Yerel para cinsinden  bu borçlanma artışının gelişymekte olan ülkelerin borç yüklerinde bir artış anlamına gelmediğini de ifade eden Moody’s, gelişmekte olan ülkelerde 2000 yılında yüzde 47,9 olan borç/GSYH oranının 2014’te sadece yüzde 48,3’e çıktığını vurguladı. 

Moody’s, yerel para cindinden borçlanma kağıdı ihracında en hızlı büyümenin Asya’da olduğunu, Asya’da yerel para cinsinden borçlanmanın 2000’den bu yana 6 kat arttığını ve yıllık ortalama artışın yüzde 14,5olduğunu belirtti.