‘Merkez bankası faizleri artırmalı’

0
30

Çekirdek enflasyonun Mart ayında, baz etkisiyle beklentilerin altında gerçekleştiğini ifade eden Goldman Sachs, çekirdek enflasyonun önümüzdeki aylarda çok yavaş şekilde aşağı gelmesini ve yılın büyük bölümünde çift hanelerde kalmasını beklediklerini vurguladı.
“Enflasyona ilişkin negatif görünüme birçok faktörün katkı yaptığını düşünüyoruz” ifadelerini kullanan Goldman Sachs, cari işlemler dengesinde kötüleşmenin TL üzerinde baskı yaratmaya devam etmesinin, gıda, ulaştırma ve giyim kategorilerinde baz etkisinin yılın ilk yarısı sonuna doğru oynaklığa ve enflasyonda toparlanmaya yol açmasının muhtemel olduğunu belirtti.
Goldman Sachs raporunda, şu ifadeler yer aldı: “Türkiye’de faiz oranlarının daha da artırılması gerektiğini düşünüyoruz, ancak TCMB ancak yeterince piyasa baskısı oluştuğunda tepkisel olarak hareket ediyor. Hali hazırda 3. çeyrekte 150 baz puan faiz artırımı bekliyoruz, ancak zamanlamayı finansal ve ekonomik şartların TL üzerinde yarattığı baskı belirleyecek. TCMB’nin döviz likiditesini yönetmek için uzlaşmalı döviz satış kontratlarını kullanmaya devam etmesinin ve bunu er ya da geç bir faiz artırımının takip etmesini bekliyoruz.”