​Mehmet Sepil Çandarlı’da termik santral kuracak

0
76

Son dönemlerde Ege Bölgesi’nde birbiri ardına başlayan termik santral projelerine bir yenisi daha eklendi.
   
Yurtdışında petrol arama faaliyetleri de yürüten Göztepe Spor Kulübü Başkanı Mehmet Sepil, İzmir’in 
Dikili ilçesine bağlı Çandarlı’da, yerleşim yerine çok yakın bir mevkide termik santral kuracak. Sepil’in sahibi olduğu Ege Yıldızı Doğalgaz Elektrik Üretim A.Ş., santral için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Şirket, düzenli kül depolama alanı ve derin deniz deşarjı için çalışmalara başladı. Çandarlı Tatil Köyü’ne bin 500, Ayyıldız Sitesi’ne bin metre uzaklıkta kurulacak yeni termik santralin kül depolama alanı iç tarafta yer alıyor. 

Sepil’in ortakları arasında, üçüncü boğaz köprüsünü inşa eden konsorsiyumda yer alan İbrahim Çeçen’in oğlu Murat Çeçen ve Azeri işadamı Hassan Gozal da yer alıyor.

“Egedesonsöz” adlı internet sitesinde yer alan habere göre Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü’ne ait Kestel Barajı’na sadece 750 metre uzaklıkta yapılacak depolama alanına küller, kamyonlarla taşınacak. Toplam 23 hektarlık alanda yapılacak termik santralde yılda 1 milyon 583 bin 250 ton kömür, yardımcı yakıt olarak ise doğalgaz ya da fueloil kullanılacak. Kömürler, Rusya başta olmak üzere Güney Amerika, Endonezya ve Güney Afrika gibi ülkelerden temin edilecek. Nakliyesi için Aliağa Limanı kullanılacak ve bunun için protokol yapılacak. Limana gelen ithal kömür, vinç yardımıyla boşaltılacak ve kapalı kasa kamyonlarla karayolu ya da sahanın bitişiğinden geçen demiryoluyla santral sahası içerisinde belirlenen stok bölgesine götürülecek gelecek.