Mediacom pazarın üzerinde büyüme hedefliyor

0
69
2017 MEDIACOM OLARAK bizim için bir önceki yıl olduğu gibi pazarın organik büyümesi üzerinde bir oranla büyümeyi sürdürdüğümüz, ödüllerimize birçok yenisini eklediğimiz bir yıl oldu. Aslında bu yolculuğun başı 2016’ya uzanıyor. 2016’da partnerlerimizin yeni dönem iletişim ihtiyaçlarına uygun, veri güdümlü iletişim çözümleri üreten ve bunu sürdürülebilir kılan bir yapı oluşturduk. Kısa sürede olumlu sonuçlarını almaya başladık ve 2017’de de başarımız aynı şekilde devam etti. Hedeflerimiz çok net açıkçası yüksek, her gün kendimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Şanslıyız çünkü gerek MediaCom network’ü, gerekse Türkiye Group M yöneticimiz Demet İkiler bize büyük destek oluyor. Gerçekleştirdiğimiz kampanyaların iş sonuçları, hayata geçirdiğimiz yenilikler, mevcut müşterilerimizde yatay büyüme ve yeni iş kazanımlarımız ile de büyümeye devam ediyoruz, bu da bizi motive ediyor.
Reklam pazarı bazında baktığımızda 2017’de de büyüme görüyoruz, her yıl olduğu gibi raporlanan TV kanalları ile online büyümeyi tetikleyen mecralar olarak karşımıza çıkıyor. Tabi organik büyümeden bahsederken TL bazındaki rakamları dikkate alarak bu tabloyu görmekteyiz. Enflasyondan arındırılmış ve döviz bazında tablolara baktığımızda Türkiye’de reklam pazarının genel ekonomik büyüklüğe oranla daha çok büyümesi gerektiğini söyleyebiliriz.
GSYİH’dan reklam yatırımlarına düşen paya bakıldığında, veya kişi başına düşen reklam harcamaları kıyaslandığında gelişmiş pazarlara göre gidecek yolumuz var. Genel ekonomik indikatörlerden bağımsız bir yorumda bulunamayız tabii ama genç nüfusu ile üretim gücü ile kriz dönemi etkilerini nispeten hızlı atlatabilen yapısı ile Türkiye’nin büyüyecek pazarlar içinde önemini koruduğunu ve büyük bir potansiyeli olduğunu düşünüyorum.
Tek yönlü iletişim ile sonuç almanın mümkün olmadığı değişen tüketici davranışları, özellikle online’da zenginleşen dikey uzmanlık alanları, teknoloji yardımıyla mümkün olan data füzyonu gibi konularla medya disiplini daha komplike bir hal
aldı ama işin özü değişmiyor. Sonuçta bir “etki” yaratmak istiyoruz, karşımızda ise çok daha donanımlı, vakti az olan, ilgi
düzeyi düşmüş, zor beğenen ve kendisiyle etkileşim bekleyen bir tüketici profili var. Bizim yaptığımız her işte bu istenen “etki”yi aklımızdan çıkarmadan hareket etmemiz lazım, yani yaptığımız yatırımın geri dönüşü her zamankinden daha da önemli.
 
ETKI YARATMAK IÇIN KABILIYETLERIMIZI GELIŞTIRIYORUZ
Hedeflenen sonuçlara ulaşabilmek için yetkin insan kaynağınız, teknolojik altyapınız ve veriyi kullanma kabiliyetiniz çok önemli.
Biz bu vizyonla hareket ederek ve gereken kaynakları bünyemize katarak birçok başarıyı ekip olarak yakaladık. Son bir buçuk yıla baktığımızda Türkiye’de ve Avrupa’da 26 ödül aldık. Ayrıca yine aynı dönemde iki adet “media first” dediğimiz daha önce yapılmamış projeyi hayata geçirdik. Network olarak da Cannes Lions, MMG, Festival of Media gibi birçok etkinlikte yılın network ajansı seçildik.
2018’de MediaCom olarak çıtamızı daha da yükseltmek için yatırımlarımız devam edecek. Pazar büyümesinin üzerinde bir büyüme hedefliyoruz, birtakım yeni araç ve sistemleri hayatımıza sokarak veri güdümlü iletişim modelimizi daha da geliştireceğiz. Bu sistemlerden bir tanesini Eylül’de test etmeye başlıyoruz, şu anda detay vermek doğru olmaz ama bunun da Türkiye’de bir ilk olacağını söyleyebilirim. M BA (MediaCom Beyond Advertising) adı altında içerik konusunda partnerlerimize hizmet veren birimimizi kurmuştuk, bu sene birtakım projeleri hayata geçirdik, gelecek yıl bu çerçevede çok daha fazla proje gerçekleştireceğiz. İşin özü çok daha iyi olabilmek için kendimizle yarış halindeyiz. 2018’de genel reklam pazarının nasıl olacağı, ne kadar büyüyeceği ile ilgili şimdi bir tahminde bulunmak zor, elbette genel ekonomik veriler temel değişken olacak.
Pazar içindeki pay olarak TV’nin yerini koruyacağını, online’ın önceki dönemlerde yakaladığı artış ivmesini yakalamasa bile yine payını arttıracağını, yazılı basının pay kaybetmeye devam edeceğini ve diğer mecraların benzer oranlarda kalacağını düşünüyorum. Dileğim hepimiz için güzel bir yıl olsun.