Marks & Spencer’ın zor günleri

    0
    500

     “The New York Times”ın haberine göre, milyonlarca İngilizin günlük yaşamının kültürel bir unsuru olan ve kuruluş tarihi 1800’lere dayanan Marks and Spencer var olma savaşı veriyor. Kârı azalan ve gittikçe yaygınlaşan e-ticaretin yol açtığı rekabet karşısında zorlanan Marks & Spencer 2022 yılına kadar İngiltere çapında 100 mağazasını kapatacak.
     
    Aslında İngiltere’de zorluklarla boğuşan tek perakendeci Marks & Spencer değil. Geçen ay House of Fraser kurtarma  paketi istedi. Debenhams’ın da benzer bir çizgide olduğu belirtiliyor.
    Ancak M&S her taraftan saldırı altında. Rakipler daha ucuz, trendy kıyafetler satıyor. Online alışveriş ise artık bir rutine dönüşmüş bulunuyor.
    Hazır giyim sektörü analistleri, Mark &Spencer’ın günümüzde geçerli olmayan bir iş modeliyle çalıştığına dikkat çekiyorlar. İngiltere’deki M&S mağazaları premium gıdalar ve mobilya da satıyor. Analistlere göre ise, orta segmentte fiyatlara sahip bir moda markasının premium gıda ve biraz da mobilyayla birleştirilmesi yanlış bir strateji.
    İngiliz hazır giyim zinciri mayıs ayındaki açıklamasında, vergi öncesi kârının yüzde 62’lik bir düşüşle 67 milyon paundun altına gerilediğine dikkat çekmişti. Bu rakam yaklaşık 87 milyon dolara denk düşüyor.
    Marks & Spencer’ın mali rakamlarının tepetaklak olması şirketi, İngiltere’nin Financial Times Borsası 100 Endeksi’nde de neredeyse saf dışı kalma noktasına getirdi. Marks & Spencer 282 pence’lik hisse fiyatıyla endeksin en son sırasında, No.100’de yer alıyor.
    Marks & Spencer Yönetim Kurulu Başkanı Archie Norman bu yılki değerlendirme toplantısında, “bu iş yakıcı bir platform” diyerek, sözlerine şöyle devam etmişti: “Var olmamız kutsal bir hak değil. Bu şirketi istediğimiz şekilde değiştirip, geliştiremezsek, gelecek yıllarda M&S diye bir şey olmayacak.”