Mardan Palace satışının fesih davası ertelendi

0
30

 ANTALYA’da açılışı Holywood yıldızları tarafından yapılan Mardan Otel’in Halk Bankası’na 360 milyon 50 bin lira bedelle satışıyla ilgili ihalenin feshi davası, Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı Kurumlar Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne yazılan müzekkerenin yanıtı gelmediği için ertelendi.
   
Antalya’nın Kundu sahilinde Azeri asıllı Rus işadamı Telman İsmailov’un 1.4 milyar dolara inşa ettirip açılışını 2009 yılında gerçekleştirdiği Mardan Palace oteli, borçlarından dolayı alacaklılardan Halk Bankası’nın talebi üzerine geçen yıl 3 Haziran’da Antalya 4’üncü İcra Müdürlüğü’nce açık artırmayla satışa çıkarıldı. Bankanın satış talebinden son anda vazgeçmesi üzerine ihale iptal edildi.
   
Bu kez de alacaklılardan Garanti Bankası otelin satışını istedi. Garanti Bankası’nın talebi üzerine otel, Antalya 6’ncı İcra Müdürlüğü’nce satışa çıkartıldı. Geçen yıl 2 Kasım günü yapılan ihaleye tek başına katılan Halk Bankası, açılış fiyatı olan 360 milyon 50 bin lira bedelle ihaleyi kazandı. İhaleden sonra alacaklılardan Güçlü İnşaat ihalenin feshi için dava açtı. Usul yönünden bu dava reddedilince otelin sahibi Telman İsmailov’un oğulları Ali Ekber, Serkan ve AST firması da ihalenin feshi için Antalya 5’inci İcra Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı. 
   
AST firmasının avukatı Murat Türkal’ın önceki duruşmada 124 bin metrekareye göre yapılması gereken kıymet takdirinin 118 bin metrekareye göre yapıldığını ileri sürmesi üzerine Aksu Belediyesi’nden bilgi istenmesine karar verildi. Ayrıca avukat Türkal’ın satış bedeli üzerinden hesaplanan yüzde 18’lik KDV’yi de fesih için gerekçe göstermesi üzerine bu konuda da Maliye Bakanlığı’na müzekkere yazılıp ilgi istendi.

BOYA YERİNE 130 KİLO GERÇEK ALTIN KULLANILDI
Davanın üçüncü duruşmasında Aksu Belediyesi’nden taşınmaza ilişkin talep edilen son tadilat ruhsatının onaylı örneği okunup dosyaya konuldu. AST’nin avukalı Murat Türkal, belediyeden gönderilen tadilat 
ruhsatının onaylı örneğinin iddialarını doğruladığını söyledi. Avukat Türkal, son tadilat ruhsatına göre kıymet takdirinin iddia ettikleri gibi 124 bin metrekare üzerinden yapılması gerektiğini ortaya koyduğunu söyledi. Türkal, “Bu hesaplama yöntemiyle taşınmazın değerinde önemli ölçüde eksiklik meydana gelmiştir. Bu otelin sadece altın varakları için boya yerine 130 kilo gerçek altın kullanılmıştır’ dedi.

KIYMET TAKDİRİ USULE UYGUN
Avukat Türkal’ın bu beyanına hem satışı talep eden Garanti Bankası, hem ihaleyi kazanan Halk Bankası’nın avukatları itiraz etti. Halk Bankası avukatı İsmail Çalım, kıymet takdirinin otelin üç yıllık gelir hesabı yapılarak tespit edildiğini söyledi. Otelin içindeki teferruatların otelle birlikte bir bütün olduğunu aktaran Çalım, ihalenin feshi için gerekçe gösterilen KDV oranının da fesih sebebi olamayacağını söyledi. Garanti Bankası avukatı Ali Özgür Yeşiltepe ise ihalede bir usulsüzlük olmadığını iddia etti.

İŞLETME DEĞİL TAPU DEVRİ
Bunun üzerine tekrar söz alan AST avukatı Türkal, otelden elde edilecek gelirin işletmeciden işletmeciye farklı olabileceğini belirterek, “Otelin değerinin işletmeye göre değil, taşınmazın kendisine göre yapılması gerekir. Burada işletme devri değil, taşınmazın tapusunun devri söz konusudur. Ayrıca iddia edildiği gibi alacaklılara hiç ödeme yapılmadığı iddiası da doğru değil. Geçen haziran ayında Halk Bankası’na 10 milyon lira ödeme yaptık’ dedi.

Mahkeme, Antalya Kurumlar Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne yazılan müzekkere cevabının beklenmesine karar verip duruşmayı erteledi.