Mansimov, Socar’la masada

0
47

Azeri işadamı Mübariz Mansimov Palmali Grubun hisselerinin bir bölümünü satmak üzere Azerbaycan Devlet şirketi Socar ve ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs ile masaya oturdu. Hürriyet’ten Jale Özgentürk’ün haberine göre; 270 gemilik filoya sahip grubun satışının Ağustos ayı içinde sonuçlanması bekleniyor.

MÜBARİZ Mansimov Gurbanoğlu, Azeri kökenli bir işadamı. Dünyanın en büyük denizcilik şirketlerinden birinin sahibi. Palmali Grubu bugün yaklaşık 200 gemilik bir filo ile petrol taşımacılığı yapıyor. Bu alanda dünyanın ilk beş büyük şirketi. Mansimov, Forbes’in dünyanın en zengin işadamları listesinin vazgeçilmez isimlerinden. 2015’te de 500 işadamından oluşan listede yer aldı.

100 MİLYON DOLAR
Mansimov her ne kadar 1998’den beri Türkiye’yi üs olarak seçse de Türk kamuoyunda isim yapması 2011 yılında oldu. Bodrum Yat Limanı’nı Jefi Kamhi’den 42 milyon dolara satın alan Mansimov, 100 milyon dolar yatırımla marinayı dünya jet setinin merkezi yapmak istedi. 

40 metrenin üzerindeki gemilerin yanaşmasına imkan veren marinaya bugüne kadar 780 tekne yanaştı. Bu isimlerin arasın Bill Gates de var Abramoviç de…

Ancak bir süredir kulislerde Mansimov’un Palmarina’yı sattığı iddiaları dillendiriliyordu. Mansimov’un marina ile ilişkisinin kalmadığı bile öne sürülüyordu.

Bu söylentilerin doğru olmadığı çok sürpriz bir hamle ile ortaya çıktı. Öğrendiğime göre Mansimov, Palmarina’yı değil limanın da içinde olduğu Palmali Grubun çoğunluk olmayan yani azınlık hisseleri için iki ayrı grupla masaya oturmuş. Biri Azerbaycan enerji devi Socar, diğeri ise ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs. 
Mansimov’un Ağustos sonuna kadar bitmesi beklenen görüşmelerin sonunda Socar ile ortak olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Satıştan sonra ise Mansimov’un yeni hedefi halka açılmak olacak.

Socar yatırımlara devam diyor
AZERİ enerji şirketi Socar, Türkiye’ye 2008 yılında özelleştirmeden Petkim’i satın alarak geldi. Bugün Türkiye’de doğrudan ve dolaylı olmak üzere 40 bin kişilik bir istihdam sağlıyor. Socar’ın Türkiye’de ciddi enerji yatırımları var. Yürütülen yatırım miktarının da 18 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

Bu yatırımlar arasında Türkiye’nin ilk özel sektör rafinerisi olan STAR yer alıyor. Bu yatırımın da 2018 yılında tamamlanarak üretime başlaması bekleniyor. Socar’ın hedefi birkaç yıl içinde Türkiye’nin üç büyük holdinginden biri olmak.

Mansimov’un görüştüğü diğer grup dünyanın en büyük yatırım bankalarından Goldman Sachs ise çok kısa süre önce Petkim’in liman şirketi Petlim’e ortak oldu. Anlaşma ile Petkim’in yüzde 100 iştiraki olan Petlim Limancılık AŞ hisselerinin yüzde 30’u, 250 milyon Amerikan Doları bedel ile Goldman Sachs’a satılmıştı.

Mansimov, daha önce açıklamasında gemi kapasitesini 3 milyondan 5 milyon tona çıkarma hedefini yeni ortaklığı ile sağlamayı planladığını, bunun için de yeni gemiler almayı düşündüğünü belirtmişti.