Malezya Başbakanı Muhammed: Goldman Sachs tarafından kandırıldık

    0
    28

    Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, iki eski çalışanı kara para aklama, rüşvet ve 1MDB’den zimmete para geçirmekten suçlanan Amerikan yatırım bankası Goldman Sachs tarafından kandırıldıklarını söyledi.
    ABD Adalet Bakanlığı, Malezyalı bir finans uzmanı ile birlikte çalışarak Malezya Kamu Kalkınma Fonu 1MDB’den çalındığı iddia edilen büyük meblağdaki parayı akladıkları iddiasıyla eski Goldman Sachs çalışanları Tim Leissner ve Ng Chong Hwa hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
    Tim Leissner ve Ng Chong Hwa, Mayıs ayındaki seçimlerde uzun süredir görevde olan hükümetinin yaşadığı şok yenilgide başrol oynadığı iddia edilen eski Malezya Başbakanı Necip Rezak ile bağlantılı nitelikli dolandırıcılığa dahil olmakla suçlanıyor.
    Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, CNBC’ye verdiği röportajda, Goldman’ın Malezya’daki işlemlerine yönelik gelen soruya, “Kesinlikle Goldman tarafından kandırıldık” şeklinde yanıt verdi.

    ‘GOLDMAN’IN YANLIŞ BİR TAKIM ŞEYLER YAPTIĞINA DAİR KANITLAR MEVCUT’
    Konu hakkında yaptığı açıklamada Muhammed “Goldman Sachs’ın yanlış bir takım şeyler yaptığına dair kanıtlar mevcut” ifadelerini kullandı.
    Malezya Başbakanı, Goldman Sachs’ın bankadaki riskli hareketleri kontrol etmesi ve önlemesi gereken uygunluk denetimi hakkında ise “Çok da iyi çalışmıyor” dedi.
    Goldman Sachs, konu hakkında açıklama yapmasına yönelik taleplere henüz yanıt vermiş değil.
    Malezya’nın kamu kalkınma fonu “1Malaysia Development Berhad” (1MDB) yolsuzluğu soruşturmasında yer alan belgelere göre, eski Başbakan Necip’in fona bağlı aracı kurum, banka ve kuruluşlar aracılığıyla kişisel banka hesaplarına 681 milyon dolar transfer ettiği öne sürülmüştü. Malezyalılar Necip’in yargılanması için günlerce gösteri düzenlemişti.
    Başsavcılık, Necip’in 5 şahsi hesabındaki 681 milyon doların Suudi Kraliyet ailesinin kişisel bağışı olduğunu açıklamış, Suudi hükümetinin bunu doğrulamasıyla Necip yolsuzluk iddialarından aklanmıştı.
    Necip hakkındaki soruşturma, 6 Mayıs genel seçimlerini kaybetmesinin ardından tekrar başlatılmıştı. Eski Başbakan, 1MDB yolsuzluğu soruşturmasında 30’un üzerinde suçlamayla yargılanıyor.