Liberland’ın hedefi ‘vergi cenneti’ olmak

    0
    32

    Dünyanın en yeni ve en küçük ülkesi vergi cenneti olma amacında.

    Sırbistan ve Hırvatistan arasında Tuna nehri boyunca, bu ay başında kurulan yaklaşık 70 km2’lik bir ülke özelliğindeki Liberland yalnızca gönüllülerden vergi toplamayı amaçlıyor.
     
    Liberland’ın yeni devlet başkanı, Çek asıllı Vit Jedlicka telefonla Business Insider’a verdiği demeçte, “devletin insanları para vermeye mecburi tutmasını istemiyoruz” dedi. “Amacımız gönüllülük temelinde vergi toplamak.”
     
    Üç kişilik bir komite tarafından başkanlığa seçilen Jedlicka Çek Cumhuriyeti’nde finans analisti olarak çalıştıktan sonra, gittikçe artan vergiler ve bu konudaki yasal düzenlemelerin ardından ne Sırbistan’a ne de Hırvatistan’a ait olan bir toprak parçasında yeni bir ülke kurmaya karar verdi.
     
    Bu yeni ülkenin vatandaşları ve ziyaretçiler Bitcoin dahil istedikleri para birimini kullanabilecekler; herhangi bir para birimine tabi olmayacaklar.
     
    Jedlicka şimdiden para birimi ve borsa oluşturulması konusunda teklifler geldiğini söyledi; her ikisi de Nasdaq kapsamında sanal yapıda olacak.
     
    Jedlicka’ya göre, gönüllü vergi toplanması programı çerçevesinde kimse vergi ödemek istemese bile, kendi ifadesiyle “dünyanın dört bir yanından, her yerden” gelen yatırımlar sayesinde mikro ülke ayakta kalabilecek. Kendisi, şimdiden 260 bin kişinin vatandaşlık için başvuruda bulunduğunu söylüyor.  Bu başvurularda öncelik iş dünyasına ve servet sahibi insanlara verilecek.
     
    Öte yandan, Liberland’ın devlet başkanı Sırbistan ya da Hırvatistan’ın söz konusu toprağın bu şekilde kullanımına izin vermeyeceği ya da hak talebinde bulunabileceği yönündeki iddiaları ise reddetti. Jedlicka kendilerinin artık bir ülke/devlet olduğunu ve böyle bir talebin özgür bir ülkeye saldırı anlamına geleceğini söylüyor.