Küresel sanat pazarı tepetaklak

0
34

Küresel sanat pazarı 2016’da ikinci ardışık yılda da daralarak mali krizin patlak verdiği dönemden beri en düşük seviyeye geriledi.

UBS Group ve Art Basel’in hazırladığı rapora göre, 2016 yılında sanat eserleri ve antika eserlerin satışları yüzde 11 oranında azalarak 56,6 milyar dolara geriledi. 2015 yılındaki yüzde 7’lik gerilemeye göre daha da dramatik bir düşüş kaydeden küresel sanat eseri pazarı, satışların tüm zamanların en yüksek düzeye ulaştığı 2013 ve 2014 yıllarındaki tüm kazancı silip süpürdü.

Raporu hazırlayan Art Economics’in kurucusu Clare McAndrew, “sanat piyasası için oldukça zorlu bir yıldı” diyor.
Analist, 2017 yılıyla ilgili olarak ise temkinli konuşuyor. Pek çok ülkede satıcılar ekonomik ve jeopolitik belirsizliklerden dolayı beklemeyi tercih ediyor. Ancak öte yandan alıcılar ise sanat yapıtlarını ve antik eserleri volatiliteye karşı “görece güvenli liman” olarak görüyor.

Nitekim bazı veriler de söz konusu pazarla ilgili daha umut verici bir görünüm ortaya koyuyor. Empresyonist, modern, savaş sonrası dönemi ve çağdaş sanat eseri satışları geçen yıla göre yeniden ivme kazanmış durumda. Örneğin, Christie’s geçen hafta New York’ta rekor sayıdaki müzayedede toplamda 332,8 milyon dolar değerinde Asya kaynak sanat eseri sattı. Bunlar arasında, altı ejderhayı tasvir eden 13. yüzyıla ait bir Çin tablosu 49 milyon dolara satılarak, Asya dışında şimdiye kadar satılan en pahalı Çinli tablo oldu. Tablonun müzayede öncesindeki değeri 1,2 milyon dolar ila 1,8 milyon dolar arasında tahmin edilmişti.