Küresel piyasalarda Trump hareketliliği

0
16

Küresel piyasalar, ABD başkanlık seçiminde kesin olmayan sonuçlara göre Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump’ın zafere çok yakın olduğu haberleriyle negatif bir seyir izlerken, altın fiyatları güvenli liman arayışları ile hızla yükseldi.

ABD başkanlık seçiminde kesin olmayan sonuçlara göre Trump, başkanlık için gerekli olan 270 temsilciye oldukça yaklaştı. Uzmanlar, bundan sonra açılan sandıklarda görünümün değişmesinin pek mümkün olmadığını belirterek, yüzde 80 ihtimalle Trump’ın yeni ABD Başkanı olacağını kaydetti.

ABD’de endeks vadeli işlem piyasalarında Trump’ın zafere çok yakın olduğu haberleri ile yüzde 5’leri aşan değer kayıpları görülürken, güvenli liman arayışları ile altının onsu yüzde 5 değer kazanarak 1.340 dolar sınırına kadar yükseldi.

Analistler, Trump’ın seçim kampanyası sırasındaki söylemlerinin ekonomi ve politik belirsizlikleri artırdığını, bunun da piyasalarda panik havasına neden olduğunu belirtti. Sonuçların değişmemesi halinde Trump’ın yapacağı açıklamaların bundan sonraki süreçte piyasaların yönü üzerinde ana belirleyici olacağını ifade eden analistler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) aralık ayında faizleri artıracağı beklentilerinin azaldığını, bunun da doların diğer gelişmiş ülke para birimleri karşısında değer kaybetmesine neden olduğunu kaydetti.

Dolar, gelişmiş ülke para birimleri ve emtialar karşısında düşerken, gelişmekte olan ülke para birimleri ise azalan risk iştahı ile sert bir şekilde değer kaybetti. Meksika pesosu dolar karşısında yüzde 12 gerilerken, Güney Afrika randı yüzde 4, TL ise yüzde 2 düştü. Dolar/TL, anlık olarak 3,3041 ile tarihinin en yüksek seviyesini görmesinin ardından bankalararası piyasanın açılışında 3,2190 seviyelerinden işlem görüyor.
Dün seçim anketlerinde Demokrat Parti’nin adayı Hillary Clinton’ın önde olduğunun açıklanması ile piyasalarda pozitif bir hava hakim olmuştu. Beklentilerin aksine bir sonucun ortaya çıkmasıyla piyasalarda oluşan panik havasının uzun soluklu olmayabileceğine işaret eden analistler, varlık fiyatlamalarında gün içinde yeni bir denge noktasının sağlanacağını tahmin ediyor.

Bugün ilk açılan pay piyasalarından Japonya’da Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 6 değer kaybederken, Çin’de Şanghay endeksi ise sert düşüşün ardından gelen tepki alımları ile kayıplarının neredeyse tamamını telafi etti ve önceki kapanışa göre yüzde 0,6 geriledi.

Analistler, küresel piyasalarda azalan risk iştahı ve panik havasının etkisiyle Borsa İstanbul pay piyasasında da güne sert düşüşle başlanmasının beklendiğini, dün günü 76.368 puandan tamamlayan BIST 100 endeksinin 72.500 seviyelerinin gündeme gelebileceğini belirtti.

Gün içinde döviz kurlarının seyri ve gelebilecek tepki alımlarının gücünün takip edileceğini ifade eden analistler, ABD’den gelecek haber akışının da piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydetti.