Küresel piyasalar yön arayışında

0
25

Küresel piyasalar ABD’deki siyasi gelişmelerin gündemin ilk sırasına yerleşmesiyle karışık bir seyir izlerken, yurt içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki görüşmenin yansımaları takip edilecek.

Donald Trump’ın, geçen hafta Beyaz Saray’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rus Büyükelçi ile görüşmesi sırasında, terör örgütü DEAŞ hakkında çok gizli bilgileri açıkladığının ileri sürülmesiyle ABD’de siyasi gelişmeler gündemin ilk sırasına yerleşti.

Dolar endeksi dün siyasi gelişmeler ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki düşüşün etkisiyle 98,080 ile yaklaşık 6,5 ayın en düşük seviyesine gerilerken, bu sabah Asya piyasalarında 97,90’yı görmesinin ardından şu dakikalarda 98 sınırında dengelendi.

Dün New York borsası karışık bir seyir izlerken, Dow Jones endeksi yüzde 0,01 ve Standard & Poor’s 500 endeksi yüzde 0,07 değer kaybetti. Nasdaq endeksi ise yüzde 0,33 artışla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Erdoğan-Trump görüşmesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasında dün gerçekleşen görüşmenin ardından iki lider, önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasında ekonomi, ticaret, yatırım, enerji ve savunma sanayi alanlarında iş birliğini artırma konusunda hemfikir olunduğunu belirterek, “YPG/PYD terör örgütünün hangi ülke tarafından olursa olsun muhatap olarak alınması bu konuda küresel düzeyde varılan mutabakata kesinlikle uygun değildir. DEAŞ başta olmak üzere bölgemizdeki tüm terör örgütlerine karşı müşterek bir dayanışma ortaya koymamız büyük önem ifade etmektedir. Ortak geleceğimizi tehdit eden terör örgütlerine karşı ayrım yapmadan mücadele etmekte kararlıyız.” ifadelerini kullandı.

Donald Trump da, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Orta Doğu’da barışı ve güvenliği sağlamak, paylaştığımız tehlikelerle mücadele etmek ve tüm insanlarımız için haysiyetli bir gelecek yaratmak için birlikte çalışmaya sabırsızlanıyorum. Türkiye ile ekonomik ve ticari bağlarımızı güçlendirmek istiyoruz. Bunlar ilişkilerimizi iki ülkenin çıkarına olacak şekilde yeniden inşa edebileceğimiz alanlar…” değerlendirmesinde bulundu.
Avrupa tarafında ise siyasi gündemin alt sıralara inmesiyle açıklanacak makro veriler öne çıkarken, Avrupa borsaları karışık bir seyir izledi. Dün İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,91 değer kazanırken, Almanya’da DAX 30 endeksi yüzde 0,02 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,21 değer kaybetti.

Asya tarafında da Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,53 azalışla 19.814,88 puandan kapandı. Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,21 azalışla 3.106,57 puan seviyelerinde seyrediyor.

Yurt içinde Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün pozitif bir görünüm sergilerken, endeks 96.357,46 puan ile tarihi zirvesine çok yaklaşsa da bu seviyeyi aşamadı. ABD borsalarındaki düşüşlere rağmen gelen satışların karşılandığı BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,60 yükselişle tüm zamanların en yüksek ikinci kapanış seviyesi olan 96.161,50 puandan tamamladı.

Dün akşam saatlerine dolar/TL 3,5363’e kadar gerilerken, şu dakikalarda 3,5450 seviyelerinden alıcı buluyor.

Analistler, dün akşam gerçekleşen Erdoğan-Trump görüşmesi sonrası yapılan açıklamaların piyasalara yansımalarının izleneceğini ifade ederek, yurt dışında İngiltere’de işsizlik ve Avro Bölgesi’nde enflasyon verilerinin takip edileceğini bildirdi.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinin 95.000 seviyesinin destek konumuna geldiğini belirten analistler, tarihi zirve konumunda olan 96.491,03 puan ve sonrasında 97.700 seviyesinin direnç olarak öne çıktığını kaydetti.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
11.30 İngiltere, işsizlik verisi
12.00 Avro Bölgesi enflasyon
14.00 ABD, haftalık MBA mortgage başvuruları