Küresel piyasalar yoğun veri takvimine odaklandı

0
26

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Kongre konuşmasında, ekonomi politikalarına dair yeni bir şey söylememesine karşın Fed üyelerinin açıklamaları, mart ayında faiz artırım beklentilerini yükseltti. 

New York Fed Başkanı William Dudley’ın, Fed’in faiz artırma ihtimalinin çok güçlendiğini belirtmesi ve San Francisco Fed Başkanı John Williams’ın “Martta faiz artışı ciddi bir değerlendirme için masada olacak” ifadesi, piyasaların bu ay faiz artırım beklentilerini yüzde 60’a çıkarttı.

Analistler, Fed’in “en güvercin” isimleri arasında sayılan Lael Brainard’ın yapacağı konuşmaların piyasalar için öneminin arttığını kaydetti.

Euro/dolar paritesi geriledi
Avrupa tarafında dün borsalarda sınırlı yükselişler görülürken, euro/dolar paritesi 1,0550 seviyesine geriledi. Dün Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,10, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,14 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,28 yükseldi.

Bugün Çin’de açıklanan imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) şubat ayında beklentilerden fazla artarken, Japonya’da imalat PMI da artışa işaret etti.

Borsa İstanbul’da satış baskısı devam etti
Yurt içinde, dün döviz kurlarındaki yükselişin negatif etkisiyle Borsa İstanbul’da satış baskısı devam etti. Endeks düşüşünü üst üste 3’üncü güne taşıyarak günü yüzde 0,33 azalışla 87.478 puandan tamamladı.