Küresel piyasalar Yellen’a odaklandı

0
25

Küresel piyasalar, bugün Jackson Hole toplantısında konuşma yapması beklenen ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen’a odaklandı.

Geçen hafta Fed üyelerinin eylül ayında faiz artırımına gidilebileceği sinyalleri vermesinin ardından piyasaların odak noktasına yerleşen Yellen’in Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumunda yapacağı konuşmanın bu akşam saat 17.00’de gerçekleştirilmesi bekleniyor. 

Analistler, bugünkü konuşmada Yellen’ın, piyasaları eylül toplantısında faiz artırılması olasılığına hazırlamak adına ekonomide kaydedilen ilerlemeye işaret edebileceğini belirtirken, olası güvercin tonlu açıklamaların ise faiz artırımına ilişkin yükselen eylül beklentilerini öteleyebileceğini kaydediyor.

ABD’de dün açıklanan dayanıklı tüketim malı siparişleri temmuzda yüzde 4,4 artışla beklentiyi aşarak yılın en güçlü yükselişini kaydederken, haftalık işsizlik başvuruları ise 261 binle son 5 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Verilerin ardından pay piyasalarında düşük hacimli sakin bir seyir izlenirken, dolar endeksi de 94,5-95,0 bandındaki hareketini sürdürdü.

Avrupa tarafında, dün özellikle Almanya’da açıklanan Ifo endekslerinin beklentilerin altında kalmasının ardından pay piyasalarında satış baskısının etkili olduğu görüldü. Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,88, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,65 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,28 değer kaybetti.

Bugün Japonya’da açıklanan çekirdek enflasyon verisinin temmuzda yıllık yüzde 0,5 gerilemesinin ardından dolar/yen paritesi yatay bir seyir izlerken, Nikkei 225 endeksi yüzde 0,81 geriledi. Çin’de Şanghay bileşik endeksi ise kapanışa yakın yüzde 0,4 yükseliş kaydetti.

Yurt içinde dün banka pay piyasalarında etkisini artıran tepki alımlarıyla BIST 100 endeksi üst üste 3 gün süren düşüşünü sonlandırarak günü yüzde 0,88 artışla 76.790 puandan tamamladı.

Analistler, bugün ABD ve İngiltere’de açıklanacak büyüme verilerinin takip edileceğini belirtirken, piyasaların piyasaların dalgalı bir seyir izleyerek Yellen’ın açıklamalarını bekleyeceğini ifade ediyor. ABD’de geçen ay yüzde 1,2 olarak açıklanan büyümenin yüzde 1,1’e revize edilmesini bekleniyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
11.30 İngiltere, 2.Ç. GSYH
15.30 ABD, 2. Ç. GSYH 
17.00 ABD, ağustos ayı Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi