Küresel piyasalar karışık seyir izliyor

0
26

Küresel piyasalar, ABD’de dün Şükran Günü tatili nedeniyle piyasaların kapalı olmasının etkisiyle karışık bir seyir izlerken, haftanın son işlem gününde de düşük hacimli sakin bir seyir izlenmesi bekleniyor.

ABD’de dün Şükran Günü nedeniyle piyasalarda işlem yapılmazken, bugün de yarım gün işlem gerçekleştirilecek. Analistler, haftanın son işlem gününde ABD’de tatil havasında olan yatırımcıların piyasalara ilgisinin sınırlı olabileceğini ve borsalarda dar bant içinde yatay bir seyir izlenebileceğini belirtti.

Avrupa tarafında, Almanya’da açıklanan 3’üncü çeyrek büyüme verisinin yüzde 2,8 ile beklentiler dahilinde gelmesi ve Avrupa genelinde imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin tahminleri aşması sonrasında avro/dolar paritesi 1,1850 seviyelerine yerleşirken, pay piyasalarında karışık bir seyir izlendi.

Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,05 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,02 değer kaybederken, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,50 yükseldi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantı tutanaklarının para politikası hakkında yeni bir ipucu vermediğini dile getiren analistler, siyasi belirsizliklerin devam etmesine karşın makroekonomik verilerin avroyu desteklemeye devam ettiğini söyledi. 

Bugün Asya pay piyasalarında da yön arayışının hakim olduğu görülüyor. Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1 yükselirken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,3 geriledi. 

Yurt içinde, döviz kurlarındaki sert dalgalanmalar ve tahvil faizlerindeki yüksek seyrin devam etmesiyle dün pay piyasalarında satış baskısı etkili oldu. BIST 100 endeksi, dün yüzde 0,88 değer kaybederek günü 105.026 puandan tamamlarken, 3,9207’den kapanan dolar/TL, bugün bankalararası piyasada 3,9320 seviyelerinden işlem görüyor.

Analistler, haftanın son işlem gününde, yurt içinde reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı, yurt dışında ise Almanya’da Ifo endeksleri ve ABD’de imalat sanayi PMI verilerinin takip edileceğini ifade ederek, BIST 100 endeksinin 105.500 ve 106.400 seviyelerinin direnç, 103.000 seviyesinin destek konumunda olduğunu dile getirdi. 

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
12.00 Almanya, kasım ayı Ifo endeksleri
14.30 Türkiye, kasım ayı reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı
17.45 ABD, kasım ayı imalat ve hizmet sektörü PMI