Küresel piyasalar imalat verilerine odaklandı

0
76

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) “şahin” tutumunun ardından dün negatif bir seyir izlerken, bugün Avrupa ve ABD’de açıklanacak imalat ve hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin takip edileceği belirtiliyor.

ABD’de önceki akşam Fed’in faizleri değiştirmemesine karşın bilanço küçültmeye ekim ayında başlayacağını bildirmesi ve Fed’in ekonomiye ilişkin projeksiyonlarının piyasalarda “şahin” olarak değerlendirilmesinin ardından dün pay piyasalarında negatif bir seyir izlendi. Dow Jones endeksi yüzde 0,24, S&P 500 endeksi yüzde 0,30 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,52 değer kaybederken, dolar endeksi, Fed sonrasındaki kazançlarının önemli bir kısmını geri vererek 92’nin altına geriledi.

Avrupa tarafında, dün pay piyasalarında karışık bir seyir izlenirken, avro/dolar paritesi yüzde 0,37 değer kazanarak günü 1,1941’den tamamladı. Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,25 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,49 yükseldi. İngiltere’de FTSE 100 endeksi ise Brexit ile ilgili tedirginliklerle yüzde 0,11 geriledi. Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May’in bugün İtalya’da yapacağı konuşmanın izleneceğini ifade eden analistler, May’in konuşmasının Brexit stratejisi açısından önemli bilgileri içermesinin beklendiğini kaydetti. İngiliz medyasında Başbakan May’in AB’den çıkış için yüklü bir mali tazminat ödeme önerisinde bulunabileceği belirtiliyor.

Bugün dolar/yen paritesindeki düşüşten negatif etkilenen Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2, Çin’de Şanghay bileşik endeksi de yüzde 0,3 düşüş kaydetti. Dolar/yen paritesi, üst üste 5 işlem günü devam eden yükselişini bugün sonlandırarak yüzde 0,5 değer kaybetti ve 112’nin hemen altında dengelendi.
Yurt içinde, pay piyasalarındaki satış baskısının dün de devam ettiği gözlenirken, dolar/TL 3,50-3,52 bandında dalgalı bir seyir izledi. Bugün uluslararası piyasada doların değer kaybetmesine bağlı olarak gerileyen dolar/TL, bankalar arası piyasanın açılışında 3,4970’ten işlem görüyor.

Analistler, bugün Avrupa ve ABD’de açıklanacak PMI verilerinin takip edileceğini belirterek, yurt içinde Milli Güvenlik Kurulu ve Bakanlar Kurulu toplantıları ile yarın TBMM Genel Kurulu’nda gerçekleştirilecek tezkere görüşmelerinin gündemin odak noktasına yerleştiğini kaydetti. TBMM Genel Kurulu’nun, Irak ve Suriye tezkeresi için yarın saat 16.00’da olağanüstü toplanacağı açıklandı. 

Dolar/TL’nin 3,52’nin altında kaldığı sürece orta vadede düşüş eğilimini sürdürebileceğine işaret eden analistler, BIST 100 endeksinde ise 103.000 ve 101.600 seviyelerinin destek konumuna geldiğini bildirdi. 

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.30 Almanya, eylül ayı imalat ve hizmet sektörü PMI
11.00 Avro Bölgesi, eylül ayı imalat ve hizmet sektörü PMI
16.45 ABD, eylül ayı imalat ve hizmet sektörü PMI