Küresel piyasalar imalat verilerine odaklandı

0
21

ABD’de yeni sağlık sigortası tasarısına yönelik oylamanın ertelenmesi, küresel piyasalarda tedirginliği artırırken, analistler konuyla ilgili gelişmelerin ve bugün Avrupa ve ABD’de açıklanacak imalat sanayi verilerinin takip edileceğini ifade ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Obamacare’in iptalini öngören “Amerikan Sağlık Hizmetleri Yasası”na karşı çıkan Cumhuriyetçi vekillere dün rest çekmesine karşın oylamanın ertelenmesi piyasalarda tedirginliğe neden oldu.

Tasarının mimarı ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan’la beraber muhalif Cumhuriyetçileri ikna etmek için toplantı ardına toplantı düzenleyen Trump, yapılan son toplantıda müzakerelerin bittiğini açıkladı.Toplantıya katılan kaynaklardan alınan bilgiye göre, Trump, Cumhuriyetçi vekilleri (Amerikan Sağlık Hizmetleri Yasası) AHCA tasarısının Temsilciler Meclisinden geçmemesi halinde Obamacare’i yürürlükte bırakmakla tehdit etti. 
Müzakerelere katılan Beyaz Saray Bütçe Direktörü Mick Mulvaney de tasarı Kongrenin ilk kanadından geçmezse, Trump yönetiminin diğer önceliklere yöneleceğini ifade ederek bu iddiaları destekledi. 
Oylama, yönetimden gelen tüm baskı ve tehditlere rağmen yeterli “evet” oyuna ulaşılamadığı için ertelendi ve böylece Trump ve Cumhuriyetçi Parti, Obamacare’i yürürlüğe girdiği günün 7’nci yıl dönümünde iptal etme şansını kaybetti. 

Yeni sağlık sigortası tasarısı için oylamanın yapılmayacağı haberlerinin ardından, New York borsasında endeksler, artan satış baskısı ile kazançlarını geri vererek günü sınırlı da olsa düşüşle tamamladı.
Avrupa tarafında ise dün açıklanan Avrupa Merkez Bankasının (ECB) yıllık raporunda, Avro Bölgesindeki bankaların karlılığının hala yeterli olmadığı, bankaların karlılıklarını ve iş modellerini artırmaları gerektiği uyarısında bulunuldu. Ayrıca Uluslararası Finans Enstitüsünün (IIF) açıklamasında Avro Bölgesinde olumlu gelişmelere karşın risklerin devam ettiği ve Fransa’daki seçimlerin en büyük risk kaynağı olduğu ifade edildi.
Bu gelişmelere karşın dün Almanya’da DAX endeksi yüzde 1,14, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,76 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,22 yükseliş kaydetti. 

Bugün Japonya’da açıklanan imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksinin (PMI) gerilemesine karşın dolar/yen paritesindeki yükselişten destek bulan Nikkei 225 endeksi, günü yüzde 0,9 artışla tamamlarken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 değer kazandı.

Yurt içinde, ABD’deki oylama öncesinde dün döviz kurları ve pay piyasalarında yatay bir seyir izlendi. BIST 100 endeksi günü yüzde 0,05’lik sınırlı düşüşle 89.764 puandan tamamlarken, yurt içi piyasalar kapandıktan sonra toparlayan dolar/TL ise günü 3,6350’den kapattı. Dolar/TL bugün bankalararası piyasanın açılışında sakin seyrini devam ettirerek, 3,6360 seviyesinden işlem görüyor. Analistler, ABD’deki gelişmelerin ve açıklanacak imalat PMI verilerinin takip edileceğini belirterek, BIST 100 endeksinin 89.500 ve 88.500 seviyelerinin destek, 91.000’in direnç konumunda olduğunu dile getirdi.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.00 Türkiye, şubat ayı konut satışları 
11.30 Almanya, mart ayı imalat sanayi PMI
12.00 Avro Bölgesi, mart ayı imalat sanayi PMI
15.30 ABD, şubat ayı dayanıklı mal siparişleri
16.45 ABD, mart ayı imalat sanayi PMI