Küresel piyasalar Fed Başkanı Yellen’a odaklandı

0
20

Küresel piyasalarda yoğun veri akışının olduğu bu hafta, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen ve Fed üyelerinin açıklamaları piyasaların yönü üzerinde etkili olacak.

ABD Başkanı Donald Trump, cuma gecesi, yeterli desteği bulamayan “Amerikan Sağlık Hizmetleri Yasası (AHCA)” tasarısını geri çektiklerini ve Beyaz Saray olarak artık yeni vergi reformuna odaklanacaklarını belirtirken, karşılaşılan muhalefetten ötürü tasarının mimarı olan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan’ı sorumlu tutmadığını söylemişti.

Trump’ın, AHCA’yı geri çekme kararını, Ryan’ın tasarının yeterli “evet” oyuna ulaşamayacağı uyarısı üzerine aldığı bildirildi. Tüm çabalara rağmen yeterli “evet” oyuna ulaşılamadığı için oylamanın ikinci kez ertelenmesi ve tasarının geri çekilmesi, Trump ve Ryan için “başarısızlık” olarak yorumlandı.

New York borsası, cuma günü karışık bir seyir izlerken, Dow Jones endeksi yüzde 0,29, S&P 500 endeksi de yüzde 0,08 değer kaybetti. Nasdaq endeksi ise yüzde 0,19 değer kazandı.

Analistler, bu hafta ABD’de 2016 yılı 4. çeyrek büyüme verisi ile yarınki Fed Başkanı Janet Yellen başta olmak üzere Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinin açıklamalarının takip edileceğini bildirdi.

Avrupa tarafında ise cuma günü Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,20 artarken, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,24 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi de yüzde 0,05 değer kaybetti.

Bulgaristan’da, genel seçimleri, ilk sandık çıkışı anketlerine göre, eski Başbakan Boyko Borisov’un liderliğindeki merkez sağ Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) Partisi önde tamamladı.

AB, Roma Bildirgesi’ni imzaladı
Ayrıca, Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanları, birliğin kurucu anlaşması kabul edilen 1957 tarihli Roma Anlaşması’nın 60. yıl dönümü dolayısıyla yapılan törende, son yıllarda borç krizi, göçmen krizi, terör saldırıları ve Brexit dolayısıyla sarsılan birliğin yeni yol haritasını belirleyen Roma Bildirgesi’ni imzaladı.
Analistler, bu hafta Avro bölgesi enflasyon ve İngiltere 2016 yılı 4. çeyrek büyüme verilerinin izleneceğini belirterek, İngiltere’nin AB’den ayrılma sürecinin (Brexit) 29 Mart’ta başlayacağını bildirdi.

Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,44 azalışla 18.985,59 puandan kapandı​. Çin’de Şanghay bileşik endeksi yatay seyrediyor. Dolar/yen paritesi ise yüzde 1 azalışla 110,25 seviyelerinde bulunuyor.

Yurt içinde, BIST 100 endeksi cuma günü döviz kurlarındaki düşüş eğiliminden bulduğu destekle gün boyu pozitif bir seyir izlerken, banka pay piyasaları öncülüğünde 90.000 seviyesini aştı ve günü önceki kapanışa göre yüzde 0,69 kazançla 90.382,71 puandan tamamladı.

Dolar/TL bugün sabah saatlerinde 3,5905’i gördü
Dolar/TL, geçen hafta boyunca 3,60-3,64 dar bandında yatay bir seyir izlerken, bugün sabah saatlerinde 3,5905’i gördü.

Analistler, yurt içinde bu haftanın en önemli verisinin 2016 yılı büyümesi olduğuna işaret ederek, bugün mart ayı iktisadi yönelim anketi, reel kesim güven endeksi ve imalat sanayi kapasite kullanımı verilerinin takip edileceğini kaydetti.

BIST 100 endeksinin 89.500 ve 88.500 seviyelerinin destek konumunda bulunduğunu belirten analistler, 91.000’in direnç konumunda olduğunu söyledi.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.00 Türkiye, mart ayı sektörel güven endeksleri
11.00 Almanya, mart ayı IFO iş dünyası güven endeksi
14.30 Türkiye, mart ayı iktisadi yönelim anketi ve reel kesim güven endeksi
14.30 Türkiye, mart ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranı
17.30 ABD, Dallas Fed imalat sanayi aktivite endeksi