Küresel girişim sermayesinin kalbi, Asya

    0
    38

    Girişim sermayesinin küresel motoru artık Asya kıtası. CB Insights/KPMG’nin raporuna göre, kıtadaki risk sermayesi yatırımları ilk kez, “girişim”in tarihsel merkezi olan ABD’yi geçti.

    “Les Echos” gazetesinde yer alan habere göre, ikinci mali çeyrekte Çin’den, Endonezya ve Hindistan’a uzanan çok geniş bir bölgede girişim sermayesi yatırımları 19,3 milyar dolarlık bir tutarla ABD pazarındaki miktarı kat be kat aştı. Asya ülkelerindeki bu miktar üç ayda yüzde 103’e varan artışla, son on yılın en yüksek değerine denk düşüyor.
    Bu kategorideki yatırımlar arasında, özellikle Japon dev SoftBank’ın Çin’in Uber’i olarak görülen Didi Chuxing’e yaptığı 5,5 milyar dolarlık yatırım dikkat çekiyor. Alibaba ise Çinli yemek siparişi sitesi Ele me’ye 1 milyar doların aşkın bir yatırım yaptı. ABD’de ise bu tür büyük çaplı yatırımlardan hiçbiri bir milyar dolarlık eşiği geçmedi.

    Asya’da girişim sermayesi miktarındaki bu artış büyük sanayi kuruluşlarının teknolojiye kanalize olmalarından kaynaklanıyor; nitekim kıtada girişim sermayesi yatırımlarının yüzde 34’ü sanayi kuruluşlarından gelirken, ABD’de bu oran yüzde 26, Avrupa’da ise yüzde 25. Böylece, üç kıtada toplamda 2 bin 439 startup’a 43 milyar dolarlık yatırım yapılmış oldu. Bu da 2017 yılının ilk çeyreğine göre yüzde 53’lük bir artış anlamına geliyor. Bu dinamizmin bir başka işareti ise, değeri 1 milyar doların üzerine çıkan startup sayısındaki artış. Dokuzunun ABD’de olduğu on beş kadar startup’ın değeri nisan-haziran döneminde bir milyar dolarlık bariyeri aştı; oysa bunların sayısı Ocak 2016’dan beri onu geçmiyordu.

    Avrupa’da ise, ikinci mali çeyrekte 4,4 milyar dolarlık bir risk sermayesi yatırımı yapıldı. İngiliz Improbable ve Farfetech ila Alman Delivery Hero’ya yapılan yatırımlar pazarı hareketlendirdi.