Küresel gıda fiyatları ekimde düştü

    0
    15

    Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının ekimde bir önceki aya göre yüzde 1,3 gerilediğini, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 2,5 yükseldiğini açıkladı.

    FAO’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, uluslararası pazarlarda tahıl, bitkisel yağ, süt ürünleri, et ve şekerden oluşan beş ana gıda maddesinin fiyatlarının ve ticaretinin takibiyle ölçülen Gıda Fiyat Endeksi, ekimde 176,4 puana geriledi. 

    Endeks, ekimde eylüle göre yüzde 1,3 düşerken geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,5 arttı.

    Söz konusu düşüşte, süt ürünleri başta olmak üzere bitkisel yağ, şeker ve et fiyatı endekslerindeki azalışlar etkili oldu. 

    Süt Ürünleri Fiyat Endeksi ekimde yüzde 4,2 azaldı. Böylece mayıstan itibaren yaşanan artış sona erdi. 
    Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi’nin aylık bazda yüzde 1,1 düşüşünde ise olumlu üretim beklentisiyle palm ve soya yağı fiyatlarının gerilemesi etkili oldu.

    Şeker fiyatları, en büyük ihracatçılardan Brezilya para birimin zayıflamasının yanında Avrupa Birliği ülkeleri ve Rusya’da pancar üretiminin artacağı beklentisiyle yüzde 0,7 düştü.

    Tahıl Fiyat Endeksi ise pirinç fiyatlarının yükselmesiyle yüzde 0,4 arttı.

    Dünya tahıl üretimi ve stok seviyesinin gelecek yıl sonunda yeni bir rekor kırması beklenirken, FAO dünya tahıl kullanımında yüzde 1’lik genişleme öngördü.