Küresel ekonomide Çin emlak balonu tehdidi

    0
    19

    Analistler Çin’in gittikçe artan borç yükü ve potansiyel emlak balonu için alarm zilleri çalıyorlar; bu tür bir gelişme Asya’daki büyümeyi çarpıcı bir biçimde yavaşlatabilir; balonun patlaması halinde ise küresel ekonominin bütününün  sarsılması söz konusu.

    Fortune’da yer alan haberde, Çin Merkez Bankası araştırma bürosu baş ekonomisti Ma Jun’un eylül ayında yaptığı açıklamada, Çin hükümetinin emlak spekülasyonunun önüne geçmesi için adım atması gerektiğini belirttiğine dikkat çekiliyor.

    Öte yandan, Ma Jun dışında Çinli diğer analistlerin daha da endişeli oldukları görülüyor. Pekin’de Caixin Media’nın genel yayın yönetmeni Hu Shuli, “mortgage ödemelerinin alıcının gelirine göre orantısı gibi göstergeler Çin’deki mevcut emlak fiyatlarının şu anda Japonya’nın emlak balonundan daha pahalı, küresel mali krizin patlak vermesinden hemen önceki ABD’deki konut fiyatlarına yakın bir seviyede olduğunu ortaya koyuyor” diyor.

    Bu arada, First Seafront Fund Management’tan baş ekonomist Yang Delong ise Wall Street Journal’da kaleme aldığı yazıda, Çin’in yalnızca emlak sektöründe değil kaligrafiden domuz yemine, borularda kullanılan PVC’ye kadar pek çok alanda balon oluşumlarına tanık olduğuna dikkat çekiyor. Delong yazısında, “reel ekonomide yatırım yapılabilecek çok az alan kaldı; bundan dolayı da para sanal ekonomi olarak adlandırabileceğimiz bir kanala yöneliyor” diyor.

    Çin ekonomisindeki söz konusu sıkıntılar, dünyanın geri kalanının sağlıklı bir büyüme sergilemesi halinde sorun yaratmayacaktı. Ancak gelişmiş ülkelerde büyüme oranlarının neredeyse sıfıra yakın olması sonucu, Çin küresel GSYİH büyümesinin hemen hemen yarısını karşılayan bir konumda. Dolayısıyla, şişen emlak balonunun yanı sıra Çinli liderlerin gereken reformları yapmada ayak sürümesinin Doğu Asya’da ciddi bir yavaşlamaya yol açması halinde, küresel ekonominin bütününe sirayet edecek bir sorunla karşı karşıya kalınabilir.